2016 > 02

Utsikt från tuk-tuken på väg till Galle för att lämna tillbaka vår cooler. Utsikt från tuk-tuken på väg till Galle för att lämna tillbaka vår cooler.

Japp, måndagen inleddes med att lämna tillbaka vårt senaste coola familjetillskott, Elsa, som dessvärre inte levererade kyla i den utsträckning som vi svala nordbor behöver. Nästa vecka så kommer vår lilla Elsa tillbaka i en ny tappning och en kyligare variant! Ser vi verkligen framemot!

Resten av dagen gick åt till att göra ärenden av olika slag. Fixa med bankpapper, handlahämta Maja på skolan(magont). Dessutom var det dags att ta ut kontanter och för andra gången under de två senaster veckorna, så fick vi inte ut de pengar som banken drog från kontot. Otroligt tröttsamt och irriterande! Sådana här saker tar tid och kraft och är lite typiskt Sri Lanka. Det fixar sig alltid men det tar både kraft och tid! Tålamod, tålamod och lite tålamod till, är vad som behövs och oj vad vi övar!

Ikväll var det dags att rulla lite köttbullar igen. Ryktet om våra goda köttbullar har nu nått vår vän Gram, som vi bjudit hit på köttbullekväll imorgon. Eftersom att det lätt blir en sisådär 40 grader i köket när man gör dem, så kändes det bäst att göra dem idag så att jag imorgon kväll bara kan glida runt och se snygg ut ;) Ja, ungefär som vi gör varje kväll härnere på Sri Lanka;)

Inte så populär just nu!
Inte så populär just nu!
Här görs inga köttbullar i polo och jeans direkt! Här krävs det luftiga kläder...
Här görs inga köttbullar i polo och jeans direkt! Här krävs det luftiga kläder...
Läs hela inlägget »
Skön start på vår vilodag... Skön start på vår vilodag...

Denna vilodag startade vi med att just ...vila lite extra! Låg och drog oss i sängen en bra stund med sällskap av en sorglig bok och en mobiltelefon och väntade in tjejernas trippande steg för att göra frukost! Ubbe och Maja tog en tur till söndagsmarknaden för att inhandla "petties", de små trekantiga pirogerna som är så goda, medan jag och Stina förberedde kaffe och smoothies.


Allt som oftast ser man bilar och tuk-tuks som är pyntade med lime, chili och några blad längst fram på fronten. Tydligen är detta ett sätt att sätta stopp för avundsjuka och förhindra att småjävlar orsakar olyckor. Väldigt fint tycker jag, och man bli lite glad när man tittar runt att så många faktiskt anstränger sig för att få "makterna" på sin sida! Extra tryggt;) när man får skjuts av ett sådant fordon. Undra om man skulle kunna göra det med människor också?

Idag hade vi bestämt oss för att bara vara inne och njuta av vår nya coola vän, Elsa, the aircooler. Men efter några timmar inomhus av pluggande och mailande kunde vi bara besviket konstatera att Elsa inte är nog cool för oss! Imorgon får vi försöka uppdatera henne till en coolare variant, Elsa 2.0 eller något liknande(modell riktig ac) för att kunna njuta av lite färre grader i detta hus! Just nu känns det tungt för våra svenska hjärnceller att koncentrera sig med 30 grader inomhus. Och även om vi är på ett äventyr så krävs emellanåt faktiskt lite koncentration även av oss;) Vi håller tummarna för att Elsa återkommer i en ny coolare variant och att våra hjärnceller då kan göra lite mer nytta härnere!

Välsignad och körklar!
Hela familjen försöker ta del av kylan...som dessvärre uteblev!
Hela familjen försöker ta del av kylan...som dessvärre uteblev!
Läs hela inlägget »
På jakt i regnet efter en Elsa... På jakt i regnet efter en Elsa...

En tom känsla denna lördagsmorgon. Alltid så tråkigt när våra fina vänner eller familj lämnar oss och det tar ett tag innan man kommer in i "vardagslunken" igen! 

Denna vecka har varit sååå varm på dagarna inne i huset så det känns som att hjärnan emellanåt kokar och det är total stillhet därinne bland hjärncellerna! En helt ny känsla och ganska frusterande, när man är van vid att vara aktiv hemma dagarna i ända! Dessutom säger alla att de varmaste månaderna här nere är mars och april:( Så idag bestämde vi oss för att investera i Elsa. Lilla rullbara sötisen som kyler med både is och vatten. Ni vet Elsa från filmen Frost(vinterprinsessan), därför fick det förstås bli en Elsa! Dessutom har Maja en fin kompis som heter Elsa som vi kan tänka på;)

Det var Ubbe och Stina som drog till Galle för att inhandla Elsa medan jag och Maja fick lite mamma-dotter-tid för oss själva på stranden. Så gott att faktiskt bara vara två och prata om allt möjligt! Oftast härnere så är det jag och Ubbe eller hela familjen samlad! Det blir liksom bara så, både positivt och negativt förstås!

Så nu laddar vi för en kylig natt och hoppas på att Elsa svingar sitt trollspö med lite kallare fläktvindar! Kanske att man till och med kan vira in sig i det tunna lakanet för en gångs skull, känna lite kyla som omväxling och att termometern visar under 29-30 grader! Det hade varit en upplevelse! Nu håller vi tummarna!
Glöm inte kolla in oss på Facebook, där hittar ni uppdateringar om hotellbygget.

Mamma-dotter-tid, så mysigt!
Mamma-dotter-tid, så mysigt!
Mobila kylande Elsa på plats!
Läs hela inlägget »
Det gäller att räkna rätt och beställa rätt! Det gäller att räkna rätt och beställa rätt!

Fredagen den 26 februari, det datum när Bittan och Nisse ska åka hem...Åhh, vad trist och sorgligt!

Testade en ny lunchrestaurang som serverade Rotty denna dag. Helt värdelös, förutom att man själv fick skriva ner sin beställning(ganska charmigt) så var maten riktigt tråkig och torr!!  Trist när man ska "visa" en ny maträtt med alla fördelar så blir det så! Men Bittan är tapper så hon tuggade i sig allt, Nisse var hemma på rummet och var lite orolig i magen!

Senare på kvällen avslutade vi med en god middag på Harbour enligt Nisses önskemål och därefter var det dags för avsked! Världens mest sorgliga del av livet! Avskyr avsked! Tårar och tandagnissel till ingen nytta! Vi håller tummarna för att de kommer igen, snart att ju även Bittan pensionär...Välkomna hit igen!
 

Eländiga avsked...
Läs hela inlägget »
Skolans charmiga killar Binu och Isak och tjejer... Skolans charmiga killar Binu och Isak och tjejer...

Näst sista dagen för Nisse och Bittan var det dags för besök på skolan och sedan en tripp till fina Galle, för att kolla in fortet och dess härliga atmosfär! Eleverna och rektorn blev förstås stormförtjusta över besöket och Binu, Stinas goa kompis gav till och med Bittan en fin blomma(som han raskt snodde ur rabatten, tur att inte rektorn såg). Alltid väldigt roligt att hälsa på skolan, både elever, rektor och lärare blir uppriktigt glada och tar sig tid till att prata och det känns så välkomnande. Inte riktigt som den svenska skolan!

Sedan var det dags för att "göra" Galle. Efter en smarrig middag nere vid havet på " The dutch hospital" fick vi lite energi till att gå igenom shoppingbutikerna. Passade också på att samla hela klanen för ett litet foto, för vidare leverans hem till gammelmormor Viva, 96 år i Halmstad! Ibland är det väldigt roligt att kunna skicka ett vykort och ännu roligare att få ett på posten! Vi använder appen "Riktiga vykort" som är jättebra och med snabb leverans! Underskatta inte ett riktigt vykort på posten! Ja, så blev det lite reklam för posten också, nåväl det bjuder vi på!

Glada miner i Galle.
Glada miner i Galle.
Solnedgång från vår tuk-tuk-färd från Galle.
Solnedgång från vår tuk-tuk-färd från Galle.
Läs hela inlägget »
Bänkade för avsnitt 7 Bänkade för avsnitt 7

Det känns så otroligt länge sedan som tv-teamet var här och filmade, så nu när vi spanade in avsnitt sju så blev vi riktigt förvånade över vad som sades av oss! och visades på tv:n. Det är en märklig känsla att se sig själv på det viset...


Idag har vi så äntligen fått färdigt ett sparkonto på banken (efter ett antal underskrifter, vet inte längre vad vi skriver under)och mängder av stämplar av våra båda företagsstämplar, uppvisandet av våra pass otaliga gånger samt flera papper(resolutions) från vår företagssekreterare som omständligt beskriver på "gammelengelska" hur mycket pengar vi vill spara, vilken typ av sparkonto vi vill öppna o.s.v. Hemma snackar vi om byråkrati, HA! Det är ingenting emot allt detta pappersarbete för ett ynka sparkonto på banken. Imponerande och frusterande!

Vi har dessutom lyckats installera en skrivare till datorn som vi fyndat till priset av 300 kronor. Tyckte att det var lite bra att ha framöver. Dagens första utskrift blev kapitel 2 och 3 i Stinas tyskbok mailade från magister Per i Sverige. Väntar verkligen på att hennes tyskabok sa komma med brevbäraren endera dagen, Per! Hmm, Stinas tyska är ett litet sorgebarn som vi(jag) måste ta tag i! Lite ringrostig vad gäller dessa språkkunskaper men måste absolut "racer"undervisa Stina i detta framöver!

Idag blev det middag på vår kvarterskrog i närheten. Så efter en liten promenad drog vi i oss lankesisk god och ganska stark mat! Får passa på att lotsa runt farmor och farfar så mycket som möjligt! Vi vill ju verkligen visa allt! Imorgon bär det av till skolan och Galle!

Väntar på banken...
Kanske behöver vi snart ett skrivbord...
Kanske behöver vi snart ett skrivbord...
Hungriga och förväntansfulla.
Hungriga och förväntansfulla.
Läs hela inlägget »
Ibland kan strumpor och skor vara hinder nog... Ibland kan strumpor och skor vara hinder nog...

Som vanligt en tisdagsmorgon så startar tjejerna med gympa(PE på schemet, betyder Physical education) varje morgon! Dessa morgnar är det oftast gnäll över att ta på sig strumpor och skor. Kanske är det så att det är den totala acklimatiseringen för barnen när man inte längre vill ha på strumpor eller skor?Hur ska detta gå när vi återkommer till gamla Svedala? Hmmm, det problemet får vi ta då:)

Vid 10-tiden var vi bjudna hem till söta familjen Sindy och Stefan från min söta hemby Rolfstorp och gissa minen när Sindy tog fram chokladkakan "vulgostor" och "megasaftig"! Denna typen av kakor lyser dessvärre med sin frånvaro här, så tungan och ögonen hängde en bit ut från ansiktet vill jag lova;) Mmmmmm, kaffe och chokladkaka, jajamen, funkar alldeles utmärkt på en tisdag vid 10.00!
 
Strax efter lunch kom så samtalet från lilla Stina.
- Ont i öronen och huvudet, vill hem! Rackarns, så var det dags! Stina sjuk nu igen!! Det var bara att plocka hem tösabiten, ge henne en tablett och lite mat och sedan ner i sängen. Körde "mamma-varianten" idag, ni vet, en mamma bredvid i sängen, en liten mammahand på höften och vips så hade hon somnat! Sov i över 2 timmar, det var nog precis vad hon behövde! Det blir till att vila imorgon och sedan håller vi tummarna för att hon är pigg resten av veckan med farmor och farfar! Lilla skruttan!

Vilken chokladkaka med nötter på!! Mmmmmm...
En liten trött tjej i mammas och pappas säng! Bästa botemedlet!
En liten trött tjej i mammas och pappas säng! Bästa botemedlet!
Läs hela inlägget »
Långa sköna frukostar! Långa sköna frukostar!

Dessa härliga Poojadagar, när det är fullmåne, helgdag och tjejerna är lediga från skolan. Jätteskönt för hela familjen faktiskt!
Drar oss lite extra i sängen på morgonen, njuter en lite längre stund vid frukosten med morgonkaffet och efter ett tag åker vi ner till stranden för att bada och slappa. Fantastiskt sköna dagar! Inser att det låter väldigt lyxigt och det ÄR väldigt lyxigt och vi njuter i fulla drag! Idag fick till lite tvätt också...behöver alltid tvätta, känns det som...

Imorgon är det dags för en helt vanlig skoldag med allt vad det innebär så ikväll bjöds det på vardagsmat det vill säga banan/kokos-pannkaka i Babelena house. Även till de semesterfirande svärföräldrarna. Och visst funkade det med en öl och ett glas kallt vitt vin till pannkakorna? Kanske är det så att sällskapet är viktigare än maten? Just ikväll hade vi de sköna svärföräldrarna på besök så kvällen var förstås räddad! Nu laddar vi för vardag imorgon, så hopp i säng!

Poojadag med pannkakor.
Läs hela inlägget »
Mycket mat men inte så många sköldpaddor! Nytt försök imorgon... Mycket mat men inte så många sköldpaddor! Nytt försök imorgon...

Idag bjuder Maja på film från gårdagens äventyr! Vi firar över 400 gillar på Facebook och fler än 1200 läsare på bloggen VARJE dag! Grymt bra, tack! Klicka på bilden bredvid för att se filmen!

Idag har det varit sköldpaddsvisning för farmor och farfar. Det gick väl sådär, dags för ett nytt försök imorgon! Efter några dagar här i Hikkaduwa har så farmor äntligen  lärt sig att hoppa i poolen tillsammans med tjejerna! Heja farmor!

Kvällen avslutades med godaste fläskfilen(ohhhh) på Asian Jewel och biljardmatch(seriösa lärare i form av farfar och Ubbe).  Åhhh, vilken trevlig söndag och en härlig ledig dag imorgon fråm skolan, Poojaday och fullmåne, inte alls fel!

Många kockar...
Många kockar...
Läs hela inlägget »
Stina slukande brevet från Cajsa. Stina slukande brevet från Cajsa.

Dagen började med ett speciellt plinge-ling som vi kände igen...som brevbärarens lilla cykeltuta! Vi for upp från sängen för att ta emot ett efterlängtat brev från Stinas allra bästa vän hemifrån, sötaste lilla Cajsa. Stina satte sig sammanbiten och tårögd i trappan och läste hungrigt igenom texten. Dessa söta små tjejer!

Idag bestämde vi oss för att göra en utflykt! Vi hade hört att det skulle vara en turnering i sporten Tuk-tuk-polo i Galle, så det var vi nyfikna på!

Efter bussresa(premiär för oss att åka den lokala bussen) och en bit med en Tuk-tuk så ramlade vi in på planen där ett gäng sköna entusiaster spelade Tuk-tuk-polo. Vilket lattjo spel och vilka lustiga människor som spelade. Fullt av glädje och roliga tillrop och mängder av koncentrerade Tuk-tuk förare! Jättekul att se! En helt ny sport för oss, kanske något att importera till Sverige? Skulle i alla fall ge många sköna skratt!

Skål denna lördag för över 400 gillar på Facebook och faktiskt över 1200 läsare på bloggen varje dag(blev lite fel i räkningen igår;)! Åhhh, vad roligt, känns väldigt häftigt! Tack ska ni ha<3

Premiärtur med lokalbussen! Gick klart över förväntan...ingen nära-döden-upplevelse:)
Premiärtur med lokalbussen! Gick klart över förväntan...ingen nära-döden-upplevelse:)
Den "seriösa" domaren i detta polo-spel med en öl i högsta hugg! Avspänt var det här...
Läs hela inlägget »
Tack! Tack!

Det är överväldigande vilken respons vi får från vilt främmande människor som följer vår blogg eller sett oss på SVT. Det värmer verkligen våra hjärtan när vi läser fina peppande ord till oss på bloggen, facebook och på mailen, eller möter någon på stranden som är sådär jättegullig! Ett stort tack!
 

Varje dag ramlar det in minst 10-tal mail/meddelande från människor som är nyfikna på oss, på inspelningen, på skolan, på hotellet eller på Sri Lanka. Fortsätt att skriva till oss! Det är verkligen jätteroligt!

Som ni säkert förstår tar det en hel del tid att svara på alla mail, men vi lovar, vi svarar så fort och så mycket som vi bara hinner. Hör gärna av er om idéer på vad vi ska skriva om på bloggen, vad är intressant att läsa om och ni har några specifika önskemål?
Eller vill ditt företag synas ihop med oss på vår blogg – hör av dig! Bloggen har mer än 800  läsare varje dag, och det är vi otroligt stolta och glada över!

Vi har här nu i dagarna fått ett finfint paket från Panos Emporio som gärna vill "sponsra" oss med bikinis, handdukar och parfym.Som ni förstår är det en strykande åtgång på badkläder här och väldigt svårt att få tag på nya. Ett sponsring/samarbete kan se ut på många sätt, och vi är öppna för det mesta. Dessvärre är det ju inte helt gratis att bo eller bygga hotell på Sri Lanka heller;) Det är dock ett fantastiskt äventyr och vi är så glada för att vi är här och det känns så häftigt att så många faktiskt är intresserade av att följa vår vardag!

Nu är det minsann dags för lite fredagsmys! Mys på!

Så här glada blir hela familjen när vi får nya badkläder från Panos Emporio!
Så här glada blir hela familjen när vi får nya badkläder från Panos Emporio!
Läs hela inlägget »
Post med "lite" svårtydd text! Post med "lite" svårtydd text!

Efter dagens yoga hade brevbäraren tryckt in ett brev till oss i grinden. Wow, brev! Så spännande! Lite mindre spännande blev det när vi försökte läsa vem det var till! Inte alls lätt, det blir till att hitta någon som kan översätta de här krumelurerna!

Efter att vi nu satt igång med hotellbygget är det många saker som måste fixas, bland annat hitta någon som kan göra snygga sängar som vi vill ha dem. En bra möbel på ett hotell;) Besökte statens egna möbelaffär(där de har fasta priser) idag i Boosa för att höra vad det skulle kosta att tillverka sängarna enligt våra önskemål där! Cirka 50 000 rupees(ca 3000 kronor) för en dubbelsäng, men då var de inte säkra på att de kunde målas mjölkvita. Får kolla runt lite och se vad snickarna i närheten kan erbjuda!

Efter besöket i möbelaffären åkte vi till skolan för ett föräldramöte. Här har man föräldramöte mitt på dagen. Det hela startade 14.15. En mycket märklig tid, mitt på dagen, men så är det här så det är bara att gilla läget! Givetvis bestämde sig regnet för att fullständigt ösa ner när vi var på väg, så snabba ryck för oss att kasta oss in under en liten affärspresenning för att undvika en fullständig dusch. Man vill ju se lite anständig ut när man träffar de andra föräldrarna;)

Kvällen avslutades med ett skönt torsdagsmys med de bästa svärföräldrarna, farmor/farfar och föräldrar! Gött med besök från Sverige!

Regnet det bara öser ner...
Regnet det bara öser ner...
Såååå mysigt!
Såååå mysigt!
Läs hela inlägget »
Nedanför de bedjande munkarna, Janaka, Ubbe och rörmokaren?! Nedanför de bedjande munkarna, Janaka, Ubbe och rörmokaren?!

Exakt 6 månader efter att vi rest från Sverige var det nu dags för munkar på Sri Lanka att välsigna vårt hotellbygge i Hikkaduwa. Känns helt overkligt!

Men idag var det så dags, 06.32, vänd mot öster, slog Ubbe ner den första pålen. 07.20 började han att gräva. Strax efter 9.00 anlände så två munkar som fick sitta på platsstolar insvepta i vita lakan och placerade i skuggan och där började de mässa och be. Janaka, Ubbe och rörmokaren?! fick sitta på marken nedanför och bli välsignade. Exakt 9.44 fick Ubbe gräva ner en ihålig sten i marken med ris, olja, kryddor och låtsaspengaroch jag fick tända en eld för att värma på gröt. Därefter var det dags för oss att bli välsignade med en vit tråd runt handleden och då fick vi också lämna över te till munkarna för att dricka(i värmen!).

Hela ceremonin avslutades med ett lankesiskt smörgåsbord med ris, chilipasta, kokt fisk och Buttercake och bananer. Så alla, både gäster och arbetare tog för sig av all mat! Viktigt att inte glömma att lämna över två flaskor Arrack och Coka cola till både arkitekten och arbetarna som belöning för arbetet som gjorts och som ska göras! Hmmmm...

Vilken otrolig process men väldigt fint också med tanke på att allting görs för att det ska gå bra, att man ska få lycka, hälsa och välstånd. Både ägare och byggarbetare är involverade i ceremonin och gör det tillsammans. Känner oss otroligt priviligerade att få vara med om detta! Och nu är det "bara" resten kvar...
 

Väntar på att gröten ska koka.
Väntar på att gröten ska koka.
Då var jag välsignad!
Bara att hugga in på det lankesiska smörgåsbordet.
Bara att hugga in på det lankesiska smörgåsbordet.
Läs hela inlägget »
Stina sitter på huk och duschar! Stina sitter på huk och duschar!
Hej allihopa! Nu är det jag som skriver (Maja). Idag var en ganska vanlig dag, klockan ringde 05.50, tidig morgon. Skolan börjar 08.00 och vi kommer alltid dit 30 minuter innan. Men det funkar, idag började vi direkt med PE (idrott). Vi har ingen gympasal så vi har alltid gympa utomhus. Vi körde lite bolllekar och övningar.  Efter en svettig lektion springer alltid jag, Stina och Roxana till lärartoaletten för att "duscha". Här finns ingen riktig dusch men vi använder oss av det som finns vilket är den lilla "spolargrejen" till toaletten. Men det funkar bra, bättre det än att vara svettig hela dagen. I Sverige brukade jag tycka att skolduscharna var ofräscha men det är ingenting jämfört med detta.

Vår klass har blivit mycket större sedan vi började, nu är vi 18 elever och från början var vi 11. De senaste som kom är mina nya kompisar, Hidde och Derek. De kommer från Holland men har bott i Frankrikede senaste åren, sköna killar. Alltså jag älskar min syrra jättemycket och så men ibland är det kul att umgås med andra personer, ni vet hur jobbig hon kan vara ibland ;) Om ni vill så kan ni kika in på Hidde och Dereks youtube kanal
https://www.youtube.com/watch?v=HefzzKxiwlo

För övrigt (Carin skriver) så är det dags för invigningsceremoni imorgon på vår tomt. Från 06.32 (då är stjärnorna rätt)  kommer att antal munkar att mässa för att bygget ska bli lyckat. 07.20 börjar vi gräva och 09.44 grävs huvudstenen ner! Vi skänker bananar, kex och mjölkpulver till munkarna för denna tjänsten! Känns grymt spännande och roligt att detta blir av! Viktigt att vi "tar seden dit vi kommer", tror jag!
Har ni vägarna förbi så är ni välkomna!!
Klassen klurar...
Förberedelser inför ceremonin imorgon! Sötaste lilla grabben!
Läs hela inlägget »
Sötaste nya familjemedlemmen! Sötaste nya familjemedlemmen!

Idag fick vi välkomna vår nya familjemedlem, lilla söta Mini och dricka riktigt gott svenskt bryggkaffe till frukost! Det ska man inte underskatta:) Tack Bittan och Nisse!


Tjejerna fick vara lediga denna dag eftersom att vi nu har finbesök från Svedala och att Maja skullle göra nationella prov i svenska.

Ubbe och Stina for iväg till Galle för att leta rätt på ett förvirrat paket från Panos Emporio till oss medan jag och Maja körde provet i svenska! PE har lättsamt erbjudit sig att skänka bikinisar och badshorts till oss som en form av sponsring, lyckliga oss! Problemet är bara att paketet fastnat i Galle. Maja fick skriva och läsa provet i svenska under tiden med mig som en "stabil" provvakt och handledare! Mer än 2 timmar senare ringer Ubbe och meddelar att det kommer att ta tid att få ut paketet och dessutom kommer det att kosta pengar! Trist och lite frustrerande! Under eftermiddagen återförenades dock hela familjen tillsammans med ett gäng bikins och badbyxor till alla familjemedlemmars stora glädje! Oj, oj, vi kommer att äga på stranden imorgon, eller åtminstone se extra snygga ut! Känns sååå lyxigt!

Läs hela inlägget »
Frukost på flygplatsen 7.30, i väntan på Nisse och Bittan. Frukost på flygplatsen 7.30, i väntan på Nisse och Bittan.

Och vilken "Alla hjärtans dag", bästa gåvan denna dag var fina Bittan och Nisse, Ubbes föräldrar, som vi hämtade på flygplatsen vid 9 - tiden på morgonen! Sex månader sedan vi sågs senast och det var riktigt tårdrypande och det var inte bara jag som fick lite extra tårvätska i ögonen...


Förutom att vi fick en alldeles grym "Alla-hjärtans-dag-present" i form av Ubbes föräldrar, så fick vi också en cykel av bästa Jörg, vår goda tyska vän på stranden. Han har varit här varje år i 3 månader under 10 år och nu känner han att han är nöjd med Hikkaduwa och Sri Lanka så då tycker han helt enkelt att vi ska ta över hans 21-växlade cykel, bland allt annat som vi fått! En otroligt skön lirare med ett stort hjärta! Stina var förstås tvungen att övningsköra. Otroligt bra för oss att ha en cykel att använda! Söta generösa Jörg, med ett bamsestort hjärta! Tacka fina du!

Fantastiskt, så glad man blir...
Övningskörning med 21-växlad cykel enbart med handbroms!
Läs hela inlägget »
Underbar helgfrukost! Underbar helgfrukost!

Lördag, bästa morgonen på hela veckan. Blev en långfrukost med hela familjen! En skön stund! Prata och äta god frukost! Idag slog vi till med IKEAS hallon- och blåbärssylt till frukost. Lyx, tack familjen Sandh för det! Dessutom blev det passionsfrukts/banan/yoghurt/king coconut- smoothie. Väldigt gott och energigivande! Helt enkelt en bra start på en lankesisk dag!

En härlig dag som denna, cirka 30 grader varmt, blå himmel och strålande sol, då måste man ju bara ner till havet, stranden och en solstol! Underbart skönt! Idag var vattnet dessutom lugnt och helt klart! Underbart att bara ligga och guppa i vattnet!

Lite senare på eftermiddagen kom Anna och Stefan förbi med sina fina döttrar. Så då blev det intensiva samtal för föräldrarna och kortspel för döttrarna!  Efter en taccopaj denna lördagkväll så laddar vi nu för en tidig väckning imorgon, 5.00, för att möta Ubbes mamma och pappa på flyget! Ska bli sååå roligt att träffa dem och se vad de tycker om Sri Lanka! Tjohoo, snart är de här...

Kortspel med döttrarna Sandh!
Kortspel med döttrarna Sandh!
Läs hela inlägget »
Sri Lanka dagstidning. Sri Lanka dagstidning.

Stina fortfarande sjuk, idag var det inte öronen utan allmänt feber. Kanske är det så att lökkuren under natten ändå har hjälpt! Gott! Men oj, vad det blir långsamt för lilla junior att vara hemma så många dagar. Idag började hon att rita för glatta livet, men annars är det svårt att få tiden att gå. Saknar verkligen tv:n när barnen är sjuka!
 

Idag slog vi till med en nyhetsuppdatering av vårt nya hemland och läste Daily Times! Inte fel att någon gång läsa på vad som händer i landet. Känner att vi ligger aningen efter vad gäller nyhetsrapporteringen både i Sverige och på Sri Lanka.

På kvällen sammanstrålade vi med den jättetrevliga familjen Sandh från Bryssel med rötter i Varberg. Otroligt kul att möta nya människor som man direkt känner att det klickar med! Vilken lyx det är och vilket utbyte, tänk vad vi har det bra och vad vi har förmånen att vara med om;)

En uttråkad Stina roar sig med att rita!
En uttråkad Stina roar sig med att rita!
God middag med nya goda vänner!
God middag med nya goda vänner!
Läs hela inlägget »
Binia, en skön lirare i sina bästa år! Binia, en skön lirare i sina bästa år!

Ohhhh, idag var det minsann dags för lite ensamtid för mamma Carin. Shopping i Galle med vänninan Binia från Schweiz/Norge. Binia och hennes familj har bott här i 5 år så hon känner till de bästa shoppingställena i Galle. Väldigt trevligt att få snacka lite tjejsnack och gå igenom klädbutikerna i fortet. Det hela avslutades med en väldigt god lunch. En riktig guldkant en dag mitt i veckan!


Vad gäller evighetsföljetongen "Att öppna sparkonto på banken" så var vi på banken idag...igen och just när vi skulle gå, så vips kom de på att jo, men visst, en viss sorts sparkonto kan ni öppna. Simsalabim, mycket, mycket tålamod och tro det eller ej, förr eller senare kan det faktiskt fungera i landet Sri Lanka. Helt säkra är vi ju förstås inte ännu;)

Stina, den lilla lökdoftande 12-åringen är fortfarande inte frisk, tyvärr. Ont i dessa eländiga öronen och feber. Så nu kör vi rond 2 mot hennes öron och med löken och den elastiska bindan i högsta hugg! Håll tummarna för att hon imorgon kommer ner till frukosten och stinker lök värre än någonsin men är helt frisk i sina öron! Ja, ja, ja!

Bankbestyr med samtliga direktörer på företaget Majastina Investment;) Jag, Ubbe och Janaka.
Bankbestyr med samtliga direktörer på företaget Majastina Investment;) Jag, Ubbe och Janaka.
Läs hela inlägget »
Favoritbageri i Galle. Favoritbageri i Galle.

Var på tidigt morgonmöte på skolan denna morgon 07.30 om framtidens planer. På vägen hem stannade vi på ett litet bageri i Galle som visat sig har lite annorlunda fikabröd, bland annat en "renklämma" med kyckling som känns lite ny och helt ok. Så där stannade vi för att proviantera till lilla fröken Stina som var hemma även idag med öronvärk. Efter att två tips ramlat in som handlar om att använda lök på öronen var det dags för lite expriment, till Stinas mindre stora förtjusning! Vitlök hackades och sedan gjorde jag två små fina paket och bad Stina hålla paketen på öronen och därefter snurrade jag på lite fin gasbinda runt huvudet! Inte så förfärligt farligt fult! Tyvärr så var vitlök alltför starkt så ikväll fick Stina gå till sängs med en styck rödlök! Hoppas att det funkar;)

Efter skolan drog vi ner till stranden för att bada och träffa Alexandra(en gammal skolkompis till Stina) och hennes trevliga familj boende i Bryssel. Och dessa fantastiskt gulliga människor hade mig sig en hel kartong med härliga svenska matvaror! Hur glad kan man bli, ungefär som barnen på julafton kändes det som när vi flockades runt kartongen. Tack så jättemycket, otroligt lyxigt att framöver få knapra ostbågar och äta blåbär/hallon sylt med mera! Mmmmmm...

Stina med lök:)
Julafton!
Julafton!
Läs hela inlägget »
Fin mur, va? Fin mur, va?

Så dök då tisdagen upp, inte helt otippat efter måndagen...
Ubbe var nere på tomten vid lunch för att mäta upp muren. Jo, så är det här, att i efterhand mäter man upp allt som är gjort så betalar man per yta och volym. Och eftersom allting här mäts i feet och inch, så är det ju en utmaning att räkna även för det bästa mattegeniet!


Strax efter lunch ringde Stina och hade JÄTTEont i öronen, för vilken gång i ordningen under de sex månaderna vi varit här, är det ingen som vet! Många! Så efter att hon kommit hem gjorde vi slag i saken och beställde en tid hos en öronspecialist. För att beställa en tid hos läkaren går man till närmaste apotek och får en "remiss" och dessutom betalar man där. Så Mrs Speena, som hon blev döpt till på remissen, fick tid klockan 17 hos doktor Anurudha. Sagt och gjort, hopp in i en tuk-tuk, tuffandes iväg en 30 minuter till Galle, väntandes till 17.30, 2 minuters besök och hem igen och han hittar INGET, får för säkerhetsskull utskrivna allerginäsdroppar(Rhinocort). Tröstlöst och väldigt synd om lilla Mrs Speena! Vad ska man göra? Får testa dropparna och hålla tummarna hårt för att de ska hjälpa henne!

Besök på Hemas sjukhus i Galle.
Besök på Hemas sjukhus i Galle.
Läs hela inlägget »
Måndagslunch på Dineth. Två Rottys, två fruktjuice och en flaska vatten, 840 rupees, cirka 50 kronor, helt ok! Måndagslunch på Dineth. Två Rottys, två fruktjuice och en flaska vatten, 840 rupees, cirka 50 kronor, helt ok!

Jaaa, så var ordningen återställd och när måndagsmorgonen obarmhärtigt:) slog till så låg min käre make bredvid mig i sängen precis som det ska vara. Således alla familjemedlemmar åter i boet...Babelena house. Igår eftermiddag återvände Ubbe från sin lilla kite-utflykt till Kalipitya, tämligen frustrerad. För lite vind, var det korta omdömet! Ja, vad kan man säga...synd...;(

Vi har fått ytterligare familjemedlemmar i trädgården. En typ av kolibri med lång böjd näbb har just under febrilt arbete ordnat ett litet boende under ett träd och helt enkelt lagt ett gäng ägg där för att invänta kläckning. Ser hur mysigt ut som helst och vi ser framemot att se de små fågelungarna framöver.


Eftersom att måndagen inte är den mest rafflande dagen i veckan så slog vi till med en god wrap ikväll, med många goda grönsaker, en kall sås och lite grillad kycklingfilé till. Inte alls dumt! Ibland när man minst anar det så kommer det till en! Alltså något smarrigt recept som även funkar här nere i Sri Lanka! Och tur är väl det!

"Fågelfamiljeinflyttning" i trädgården!
"Fågelfamiljeinflyttning" i trädgården!
Wraps med kyckling, funkar även en måndag.
Wraps med kyckling, funkar även en måndag.
Läs hela inlägget »
Stinas nyfunna vän Lara! Stinas nyfunna vän Lara!

Idag var det dags för Stina att göra en utflykt till hennes nyfunna vän Lara, ursprungligen från Holland men senast boende i Frankrike och nu här på Sri Lanka. Hennes familj bor en bra bit härifrån, så efter 35 minuters motorcykelfärd var vi framme rejält svettiga både här och där:) Transporterna är lite meckiga här, för det tar lång tid att ta sig fram korta sträckor. Men så kul att även Stina har lite umgänge!

Jag och Maja hängde på stranden själva idag och det kändes...helt ok och ganska skönt! Vi myste i vår lilla solbädd med glass, kex och lite iskaffe! En av "strandhundarna" har nu fått förtjusande tjocka hundvalpar så de var vi bara tvungna att gosa lite med. I Indien finns det mängder av herrelösa kor och här finns det mängder av herrelösa hundar. Många ställer ut mat till dem och många är ganska elaka mot dem. Tyvärr är det förstås så att ingen tar hand om de som är skadade eller sjuka och det känns emellanåt lite tungt att se. De små sötnosarna på stranden har redan en ägare som verkligen gillar hundar, tur för dessa bedårande krabater. Hade kunnat tänka mig en sån liten hemma i trädgården! Men sedan börjar man tänka på allt som de lämnar efter sig på marken och då känns det som att ja...kanske en annan gång!

Lite "söndagsfika" på stranden!
Lite "söndagsfika" på stranden!
Vilken sötis!
Läs hela inlägget »
Strandgrillning! Strandgrillning!

Gött med en lördag utan något enda inbokat! Tog det lugnt på morgonen, åt en en långsam frukost med mycket snack och diskussioner och bara slappade en bra stund på förmiddagen. Sedan var det dags för lite strandhäng! Tyvärr var det röd flagga med stora vågor, kraftiga strömmar och fullt med sand i vattnet. Men bada måste man ju bara göra i detta väder så vi trotsade allt och plaskade runt en stund i vågorna alla tre.

På kvällen åkte vi tillbaka till stranden för lite grillning av marshmallows över öppen eld. Ett gäng på stranden bestämde sig för att elda och göra mat över öppen eld så då var vi där med marsmallows! Tjejerna var lyriska över detta sega söta elände...jag tog en öl istället:)

Kvällen avslutade vi på Harbours med lite kortspel, ett glas rött vin och en god wienerschnitsel. Vilken skön tjejhelg! Denna natt är det Stinas tur att sova bredvid mig. Kan man önska sig något mysigare! Mysigt är ju förstås också att få hem mannen/pappan imorgon! Skönt att vara isär ibland men ack så skönt när man väl träffas igen...det kanske är kärlek, det;)

Lördagskväll med tjejerna på Harbour!
Läs hela inlägget »
Lankesiskt bröllop. Lankesiskt bröllop.

Vad skönt att ha egentid en hel förmiddag! Gött att bara sitta och filosofera en stund, att gå på yoga, äta, åka och handla och bara vara själv. Väldigt lyxigt och ganska ovanligt numera!

När tjejerna kom hem strax efter lunch gav vi oss iväg ner till byn för en läskande italiensk glass och en cappuchino nere på Lavazza. Mums! Bredvid har de en stor mottagningshall där det oftast är någon form av fest och idag var det ett lankesiskt bröllop. Lite halvsnikigt lyckades Maja ta ett kort på den vackra bruden. Kära nå´n, här är det verkligen "all in". Glitter och glamour är bara förnamnet! Men vilken vacker kvinna!

 

Svalka denna varma eftermiddag fick vi i Janakas sköna pool där vi låg ochh guppade en bra stund. Kvällen avrundades med en god tjejmiddag, ansiktsbehandling deluxe, choklad för tjejerna och oliv för mig(tack syster Bettan).  Sedan för att avrunda en riktig tjejkväll så frossade vi i kärleksfilmen "Love actually". Precis som det ska vara en tjejkväll med de bästa tjejerna som finns! Härligt och mycket energipåfyllning;)

Glädjeskutt!
Glädjeskutt!
Allt för lite skönhet! Fröken Choklad, fru Oliv och fröken Choklad speglar sig!
Läs hela inlägget »
Sri Lankas flagga. Sri Lankas flagga.

Grattis Sri Lanka! Idag är det den lankesiska nationaldagen och den kom till 1948 då Storbrittannien gav Sri Lanka sin sjävständighet. Landet hette då Ceylon. Lejonet på flaggan är en traditionell symbol och ordet lejon på sanskrit ligger till grund för namnet, Sri Lanka. Svärdet som lejonet håller i handen är en maktsymbol och de fyra löven i kanterna symboliserar bodhiträdet(det träd som Buddha satt under). Flaggans gula färgen symboliserar buddhismen, det gröna symboliserar islam och den organgea färgen är en färg för hinduismen. En flagga som faktiskt representerar HELA Sri Lanka. Så då har ni förhoppningsvis lärt er något nytt idag och vips där kom min gamla "lärare-ådra" fram;)

I morse drog Ubbe till Kalipitya för att "kitea" loss och bli lite mindre rastlös. Hoppas på mycket vind uppe i norr! Så nu är helgen helt vigd åt tjejerna i familjen! Vi får se vad vi kan hitta på! Till en början blir det ju en ommöblering i huset, för vem vill sova ensam på nedervåningen, inte jag:) Tur att Stina kan tänka sig att sova med mig! Ser framemot en god natt bredvid minstingen! Det gäller att passa på, när katterna är borta dansar råttorna på bordet...

Så mysigt att krypa ner bredvid en varm liten tösabit!
Så mysigt att krypa ner bredvid en varm liten tösabit!
Läs hela inlägget »
Tv-teamet på plats på Sri Lanka. Tv-teamet på plats på Sri Lanka.

Sååå, nu har också vi tittat på avsnitt fyra av "Familjer på äventyr" och vi vill bara se mer... Det är nog ett bra betyg! Sedan är det sååå mycket som inte kommer med! Tv-teamet berättade för oss att de filmar cirka 160 timmar för att använda sammanlagt 2 timmar till slut till de åtta avsnitt som går denna säsong! Otroligt!

Idag har jag slängt ihop brödmixen som vi köpte dyrt på IKEA i Bangkok. Dessutom har vi önskat hit en brödform från Sverige för att kunna baka det(tack familjen Elmén för den). Så här efter att brödet är uttaget ut ugnen så kan jag inte ens med den bästa viljan säga att det var ett lyckat brödbak och det känns just nu....väldigt irriterande! Vi längtar så mycket efter grovt bröd! Kanske att det får slinka ner ändå, lite får man ju offra sig!

Lyckat bröd? Nja, definitivt inte!
Läs hela inlägget »

Idag blir det ingen sedvanlig blogg, idag blir det en film istället som Maja gjort som en sammanfattning över de första halvåret på Sri Lanka! Hoppas att ni gillar den!
Klicka bara på bilden så blir det filmvisning i några minuter!
 

Läs hela inlägget »
En våning för kopiering och sedan en annan våning för laminering... En våning för kopiering och sedan en annan våning för laminering...

Idag vaknade effektiva oss, till en ny vecka! Drog iväg till Galle tidigt för att fixa ritningarna inför stundande byggstart. De behövde kopieras och lamineras, och dessa tjänster hittar man inte i Hikkaduwa, knappt i Galle heller faktiskt;) Till slut hittade vi en bokhandel(tre våningar) som både sålde böcker, pennor, kopierade och laminerade. Inte så dumt! På våning två kopierade vi ritningarna och på våning tre laminerade vi! Gott, så var det gjort!

Givetvis förtjänade vi nu en liten paus, lunch och vacker utsikt från Dutch hospital i Galle! Efter lunchen var det dags för omgång två denna dag! Att bestämma kakel/klinker, toastolar, handfat, kranar och lite annat smått och gott för toaletter och badrum...vilket tog en låång stund. Skulle säga att vi ganska snabbt pekade ut vad vi skulle ha men att räkna ihop det och sedan räkna ut  vår rabatt, ja då hamnade vi på ett över två timmars långt besök! Tålamod, tålamod och så en liten dos av tålamod! Det är precis vad man behöver för att mäkta med ett liv på Sri Lanka, just nu;) Och här övas det för fullt, vill jag lova!

Vacker utsikt, bakom i alla fall;)
Oj, så många toastolar det finns!
Läs hela inlägget »

2016 > 02

Utsikt från tuk-tuken på väg till Galle för att lämna tillbaka vår cooler. Utsikt från tuk-tuken på väg till Galle för att lämna tillbaka vår cooler.

Japp, måndagen inleddes med att lämna tillbaka vårt senaste coola familjetillskott, Elsa, som dessvärre inte levererade kyla i den utsträckning som vi svala nordbor behöver. Nästa vecka så kommer vår lilla Elsa tillbaka i en ny tappning och en kyligare variant! Ser vi verkligen framemot!

Resten av dagen gick åt till att göra ärenden av olika slag. Fixa med bankpapper, handlahämta Maja på skolan(magont). Dessutom var det dags att ta ut kontanter och för andra gången under de två senaster veckorna, så fick vi inte ut de pengar som banken drog från kontot. Otroligt tröttsamt och irriterande! Sådana här saker tar tid och kraft och är lite typiskt Sri Lanka. Det fixar sig alltid men det tar både kraft och tid! Tålamod, tålamod och lite tålamod till, är vad som behövs och oj vad vi övar!

Ikväll var det dags att rulla lite köttbullar igen. Ryktet om våra goda köttbullar har nu nått vår vän Gram, som vi bjudit hit på köttbullekväll imorgon. Eftersom att det lätt blir en sisådär 40 grader i köket när man gör dem, så kändes det bäst att göra dem idag så att jag imorgon kväll bara kan glida runt och se snygg ut ;) Ja, ungefär som vi gör varje kväll härnere på Sri Lanka;)

Inte så populär just nu!
Inte så populär just nu!
Här görs inga köttbullar i polo och jeans direkt! Här krävs det luftiga kläder...
Här görs inga köttbullar i polo och jeans direkt! Här krävs det luftiga kläder...
Läs hela inlägget »
Skön start på vår vilodag... Skön start på vår vilodag...

Denna vilodag startade vi med att just ...vila lite extra! Låg och drog oss i sängen en bra stund med sällskap av en sorglig bok och en mobiltelefon och väntade in tjejernas trippande steg för att göra frukost! Ubbe och Maja tog en tur till söndagsmarknaden för att inhandla "petties", de små trekantiga pirogerna som är så goda, medan jag och Stina förberedde kaffe och smoothies.


Allt som oftast ser man bilar och tuk-tuks som är pyntade med lime, chili och några blad längst fram på fronten. Tydligen är detta ett sätt att sätta stopp för avundsjuka och förhindra att småjävlar orsakar olyckor. Väldigt fint tycker jag, och man bli lite glad när man tittar runt att så många faktiskt anstränger sig för att få "makterna" på sin sida! Extra tryggt;) när man får skjuts av ett sådant fordon. Undra om man skulle kunna göra det med människor också?

Idag hade vi bestämt oss för att bara vara inne och njuta av vår nya coola vän, Elsa, the aircooler. Men efter några timmar inomhus av pluggande och mailande kunde vi bara besviket konstatera att Elsa inte är nog cool för oss! Imorgon får vi försöka uppdatera henne till en coolare variant, Elsa 2.0 eller något liknande(modell riktig ac) för att kunna njuta av lite färre grader i detta hus! Just nu känns det tungt för våra svenska hjärnceller att koncentrera sig med 30 grader inomhus. Och även om vi är på ett äventyr så krävs emellanåt faktiskt lite koncentration även av oss;) Vi håller tummarna för att Elsa återkommer i en ny coolare variant och att våra hjärnceller då kan göra lite mer nytta härnere!

Välsignad och körklar!
Hela familjen försöker ta del av kylan...som dessvärre uteblev!
Hela familjen försöker ta del av kylan...som dessvärre uteblev!
Läs hela inlägget »
På jakt i regnet efter en Elsa... På jakt i regnet efter en Elsa...

En tom känsla denna lördagsmorgon. Alltid så tråkigt när våra fina vänner eller familj lämnar oss och det tar ett tag innan man kommer in i "vardagslunken" igen! 

Denna vecka har varit sååå varm på dagarna inne i huset så det känns som att hjärnan emellanåt kokar och det är total stillhet därinne bland hjärncellerna! En helt ny känsla och ganska frusterande, när man är van vid att vara aktiv hemma dagarna i ända! Dessutom säger alla att de varmaste månaderna här nere är mars och april:( Så idag bestämde vi oss för att investera i Elsa. Lilla rullbara sötisen som kyler med både is och vatten. Ni vet Elsa från filmen Frost(vinterprinsessan), därför fick det förstås bli en Elsa! Dessutom har Maja en fin kompis som heter Elsa som vi kan tänka på;)

Det var Ubbe och Stina som drog till Galle för att inhandla Elsa medan jag och Maja fick lite mamma-dotter-tid för oss själva på stranden. Så gott att faktiskt bara vara två och prata om allt möjligt! Oftast härnere så är det jag och Ubbe eller hela familjen samlad! Det blir liksom bara så, både positivt och negativt förstås!

Så nu laddar vi för en kylig natt och hoppas på att Elsa svingar sitt trollspö med lite kallare fläktvindar! Kanske att man till och med kan vira in sig i det tunna lakanet för en gångs skull, känna lite kyla som omväxling och att termometern visar under 29-30 grader! Det hade varit en upplevelse! Nu håller vi tummarna!
Glöm inte kolla in oss på Facebook, där hittar ni uppdateringar om hotellbygget.

Mamma-dotter-tid, så mysigt!
Mamma-dotter-tid, så mysigt!
Mobila kylande Elsa på plats!
Läs hela inlägget »
Det gäller att räkna rätt och beställa rätt! Det gäller att räkna rätt och beställa rätt!

Fredagen den 26 februari, det datum när Bittan och Nisse ska åka hem...Åhh, vad trist och sorgligt!

Testade en ny lunchrestaurang som serverade Rotty denna dag. Helt värdelös, förutom att man själv fick skriva ner sin beställning(ganska charmigt) så var maten riktigt tråkig och torr!!  Trist när man ska "visa" en ny maträtt med alla fördelar så blir det så! Men Bittan är tapper så hon tuggade i sig allt, Nisse var hemma på rummet och var lite orolig i magen!

Senare på kvällen avslutade vi med en god middag på Harbour enligt Nisses önskemål och därefter var det dags för avsked! Världens mest sorgliga del av livet! Avskyr avsked! Tårar och tandagnissel till ingen nytta! Vi håller tummarna för att de kommer igen, snart att ju även Bittan pensionär...Välkomna hit igen!
 

Eländiga avsked...
Läs hela inlägget »
Skolans charmiga killar Binu och Isak och tjejer... Skolans charmiga killar Binu och Isak och tjejer...

Näst sista dagen för Nisse och Bittan var det dags för besök på skolan och sedan en tripp till fina Galle, för att kolla in fortet och dess härliga atmosfär! Eleverna och rektorn blev förstås stormförtjusta över besöket och Binu, Stinas goa kompis gav till och med Bittan en fin blomma(som han raskt snodde ur rabatten, tur att inte rektorn såg). Alltid väldigt roligt att hälsa på skolan, både elever, rektor och lärare blir uppriktigt glada och tar sig tid till att prata och det känns så välkomnande. Inte riktigt som den svenska skolan!

Sedan var det dags för att "göra" Galle. Efter en smarrig middag nere vid havet på " The dutch hospital" fick vi lite energi till att gå igenom shoppingbutikerna. Passade också på att samla hela klanen för ett litet foto, för vidare leverans hem till gammelmormor Viva, 96 år i Halmstad! Ibland är det väldigt roligt att kunna skicka ett vykort och ännu roligare att få ett på posten! Vi använder appen "Riktiga vykort" som är jättebra och med snabb leverans! Underskatta inte ett riktigt vykort på posten! Ja, så blev det lite reklam för posten också, nåväl det bjuder vi på!

Glada miner i Galle.
Glada miner i Galle.
Solnedgång från vår tuk-tuk-färd från Galle.
Solnedgång från vår tuk-tuk-färd från Galle.
Läs hela inlägget »
Bänkade för avsnitt 7 Bänkade för avsnitt 7

Det känns så otroligt länge sedan som tv-teamet var här och filmade, så nu när vi spanade in avsnitt sju så blev vi riktigt förvånade över vad som sades av oss! och visades på tv:n. Det är en märklig känsla att se sig själv på det viset...


Idag har vi så äntligen fått färdigt ett sparkonto på banken (efter ett antal underskrifter, vet inte längre vad vi skriver under)och mängder av stämplar av våra båda företagsstämplar, uppvisandet av våra pass otaliga gånger samt flera papper(resolutions) från vår företagssekreterare som omständligt beskriver på "gammelengelska" hur mycket pengar vi vill spara, vilken typ av sparkonto vi vill öppna o.s.v. Hemma snackar vi om byråkrati, HA! Det är ingenting emot allt detta pappersarbete för ett ynka sparkonto på banken. Imponerande och frusterande!

Vi har dessutom lyckats installera en skrivare till datorn som vi fyndat till priset av 300 kronor. Tyckte att det var lite bra att ha framöver. Dagens första utskrift blev kapitel 2 och 3 i Stinas tyskbok mailade från magister Per i Sverige. Väntar verkligen på att hennes tyskabok sa komma med brevbäraren endera dagen, Per! Hmm, Stinas tyska är ett litet sorgebarn som vi(jag) måste ta tag i! Lite ringrostig vad gäller dessa språkkunskaper men måste absolut "racer"undervisa Stina i detta framöver!

Idag blev det middag på vår kvarterskrog i närheten. Så efter en liten promenad drog vi i oss lankesisk god och ganska stark mat! Får passa på att lotsa runt farmor och farfar så mycket som möjligt! Vi vill ju verkligen visa allt! Imorgon bär det av till skolan och Galle!

Väntar på banken...
Kanske behöver vi snart ett skrivbord...
Kanske behöver vi snart ett skrivbord...
Hungriga och förväntansfulla.
Hungriga och förväntansfulla.
Läs hela inlägget »
Ibland kan strumpor och skor vara hinder nog... Ibland kan strumpor och skor vara hinder nog...

Som vanligt en tisdagsmorgon så startar tjejerna med gympa(PE på schemet, betyder Physical education) varje morgon! Dessa morgnar är det oftast gnäll över att ta på sig strumpor och skor. Kanske är det så att det är den totala acklimatiseringen för barnen när man inte längre vill ha på strumpor eller skor?Hur ska detta gå när vi återkommer till gamla Svedala? Hmmm, det problemet får vi ta då:)

Vid 10-tiden var vi bjudna hem till söta familjen Sindy och Stefan från min söta hemby Rolfstorp och gissa minen när Sindy tog fram chokladkakan "vulgostor" och "megasaftig"! Denna typen av kakor lyser dessvärre med sin frånvaro här, så tungan och ögonen hängde en bit ut från ansiktet vill jag lova;) Mmmmmm, kaffe och chokladkaka, jajamen, funkar alldeles utmärkt på en tisdag vid 10.00!
 
Strax efter lunch kom så samtalet från lilla Stina.
- Ont i öronen och huvudet, vill hem! Rackarns, så var det dags! Stina sjuk nu igen!! Det var bara att plocka hem tösabiten, ge henne en tablett och lite mat och sedan ner i sängen. Körde "mamma-varianten" idag, ni vet, en mamma bredvid i sängen, en liten mammahand på höften och vips så hade hon somnat! Sov i över 2 timmar, det var nog precis vad hon behövde! Det blir till att vila imorgon och sedan håller vi tummarna för att hon är pigg resten av veckan med farmor och farfar! Lilla skruttan!

Vilken chokladkaka med nötter på!! Mmmmmm...
En liten trött tjej i mammas och pappas säng! Bästa botemedlet!
En liten trött tjej i mammas och pappas säng! Bästa botemedlet!
Läs hela inlägget »
Långa sköna frukostar! Långa sköna frukostar!

Dessa härliga Poojadagar, när det är fullmåne, helgdag och tjejerna är lediga från skolan. Jätteskönt för hela familjen faktiskt!
Drar oss lite extra i sängen på morgonen, njuter en lite längre stund vid frukosten med morgonkaffet och efter ett tag åker vi ner till stranden för att bada och slappa. Fantastiskt sköna dagar! Inser att det låter väldigt lyxigt och det ÄR väldigt lyxigt och vi njuter i fulla drag! Idag fick till lite tvätt också...behöver alltid tvätta, känns det som...

Imorgon är det dags för en helt vanlig skoldag med allt vad det innebär så ikväll bjöds det på vardagsmat det vill säga banan/kokos-pannkaka i Babelena house. Även till de semesterfirande svärföräldrarna. Och visst funkade det med en öl och ett glas kallt vitt vin till pannkakorna? Kanske är det så att sällskapet är viktigare än maten? Just ikväll hade vi de sköna svärföräldrarna på besök så kvällen var förstås räddad! Nu laddar vi för vardag imorgon, så hopp i säng!

Poojadag med pannkakor.
Läs hela inlägget »
Mycket mat men inte så många sköldpaddor! Nytt försök imorgon... Mycket mat men inte så många sköldpaddor! Nytt försök imorgon...

Idag bjuder Maja på film från gårdagens äventyr! Vi firar över 400 gillar på Facebook och fler än 1200 läsare på bloggen VARJE dag! Grymt bra, tack! Klicka på bilden bredvid för att se filmen!

Idag har det varit sköldpaddsvisning för farmor och farfar. Det gick väl sådär, dags för ett nytt försök imorgon! Efter några dagar här i Hikkaduwa har så farmor äntligen  lärt sig att hoppa i poolen tillsammans med tjejerna! Heja farmor!

Kvällen avslutades med godaste fläskfilen(ohhhh) på Asian Jewel och biljardmatch(seriösa lärare i form av farfar och Ubbe).  Åhhh, vilken trevlig söndag och en härlig ledig dag imorgon fråm skolan, Poojaday och fullmåne, inte alls fel!

Många kockar...
Många kockar...
Läs hela inlägget »
Stina slukande brevet från Cajsa. Stina slukande brevet från Cajsa.

Dagen började med ett speciellt plinge-ling som vi kände igen...som brevbärarens lilla cykeltuta! Vi for upp från sängen för att ta emot ett efterlängtat brev från Stinas allra bästa vän hemifrån, sötaste lilla Cajsa. Stina satte sig sammanbiten och tårögd i trappan och läste hungrigt igenom texten. Dessa söta små tjejer!

Idag bestämde vi oss för att göra en utflykt! Vi hade hört att det skulle vara en turnering i sporten Tuk-tuk-polo i Galle, så det var vi nyfikna på!

Efter bussresa(premiär för oss att åka den lokala bussen) och en bit med en Tuk-tuk så ramlade vi in på planen där ett gäng sköna entusiaster spelade Tuk-tuk-polo. Vilket lattjo spel och vilka lustiga människor som spelade. Fullt av glädje och roliga tillrop och mängder av koncentrerade Tuk-tuk förare! Jättekul att se! En helt ny sport för oss, kanske något att importera till Sverige? Skulle i alla fall ge många sköna skratt!

Skål denna lördag för över 400 gillar på Facebook och faktiskt över 1200 läsare på bloggen varje dag(blev lite fel i räkningen igår;)! Åhhh, vad roligt, känns väldigt häftigt! Tack ska ni ha<3

Premiärtur med lokalbussen! Gick klart över förväntan...ingen nära-döden-upplevelse:)
Premiärtur med lokalbussen! Gick klart över förväntan...ingen nära-döden-upplevelse:)
Den "seriösa" domaren i detta polo-spel med en öl i högsta hugg! Avspänt var det här...
Läs hela inlägget »
Tack! Tack!

Det är överväldigande vilken respons vi får från vilt främmande människor som följer vår blogg eller sett oss på SVT. Det värmer verkligen våra hjärtan när vi läser fina peppande ord till oss på bloggen, facebook och på mailen, eller möter någon på stranden som är sådär jättegullig! Ett stort tack!
 

Varje dag ramlar det in minst 10-tal mail/meddelande från människor som är nyfikna på oss, på inspelningen, på skolan, på hotellet eller på Sri Lanka. Fortsätt att skriva till oss! Det är verkligen jätteroligt!

Som ni säkert förstår tar det en hel del tid att svara på alla mail, men vi lovar, vi svarar så fort och så mycket som vi bara hinner. Hör gärna av er om idéer på vad vi ska skriva om på bloggen, vad är intressant att läsa om och ni har några specifika önskemål?
Eller vill ditt företag synas ihop med oss på vår blogg – hör av dig! Bloggen har mer än 800  läsare varje dag, och det är vi otroligt stolta och glada över!

Vi har här nu i dagarna fått ett finfint paket från Panos Emporio som gärna vill "sponsra" oss med bikinis, handdukar och parfym.Som ni förstår är det en strykande åtgång på badkläder här och väldigt svårt att få tag på nya. Ett sponsring/samarbete kan se ut på många sätt, och vi är öppna för det mesta. Dessvärre är det ju inte helt gratis att bo eller bygga hotell på Sri Lanka heller;) Det är dock ett fantastiskt äventyr och vi är så glada för att vi är här och det känns så häftigt att så många faktiskt är intresserade av att följa vår vardag!

Nu är det minsann dags för lite fredagsmys! Mys på!

Så här glada blir hela familjen när vi får nya badkläder från Panos Emporio!
Så här glada blir hela familjen när vi får nya badkläder från Panos Emporio!
Läs hela inlägget »
Post med "lite" svårtydd text! Post med "lite" svårtydd text!

Efter dagens yoga hade brevbäraren tryckt in ett brev till oss i grinden. Wow, brev! Så spännande! Lite mindre spännande blev det när vi försökte läsa vem det var till! Inte alls lätt, det blir till att hitta någon som kan översätta de här krumelurerna!

Efter att vi nu satt igång med hotellbygget är det många saker som måste fixas, bland annat hitta någon som kan göra snygga sängar som vi vill ha dem. En bra möbel på ett hotell;) Besökte statens egna möbelaffär(där de har fasta priser) idag i Boosa för att höra vad det skulle kosta att tillverka sängarna enligt våra önskemål där! Cirka 50 000 rupees(ca 3000 kronor) för en dubbelsäng, men då var de inte säkra på att de kunde målas mjölkvita. Får kolla runt lite och se vad snickarna i närheten kan erbjuda!

Efter besöket i möbelaffären åkte vi till skolan för ett föräldramöte. Här har man föräldramöte mitt på dagen. Det hela startade 14.15. En mycket märklig tid, mitt på dagen, men så är det här så det är bara att gilla läget! Givetvis bestämde sig regnet för att fullständigt ösa ner när vi var på väg, så snabba ryck för oss att kasta oss in under en liten affärspresenning för att undvika en fullständig dusch. Man vill ju se lite anständig ut när man träffar de andra föräldrarna;)

Kvällen avslutades med ett skönt torsdagsmys med de bästa svärföräldrarna, farmor/farfar och föräldrar! Gött med besök från Sverige!

Regnet det bara öser ner...
Regnet det bara öser ner...
Såååå mysigt!
Såååå mysigt!
Läs hela inlägget »
Nedanför de bedjande munkarna, Janaka, Ubbe och rörmokaren?! Nedanför de bedjande munkarna, Janaka, Ubbe och rörmokaren?!

Exakt 6 månader efter att vi rest från Sverige var det nu dags för munkar på Sri Lanka att välsigna vårt hotellbygge i Hikkaduwa. Känns helt overkligt!

Men idag var det så dags, 06.32, vänd mot öster, slog Ubbe ner den första pålen. 07.20 började han att gräva. Strax efter 9.00 anlände så två munkar som fick sitta på platsstolar insvepta i vita lakan och placerade i skuggan och där började de mässa och be. Janaka, Ubbe och rörmokaren?! fick sitta på marken nedanför och bli välsignade. Exakt 9.44 fick Ubbe gräva ner en ihålig sten i marken med ris, olja, kryddor och låtsaspengaroch jag fick tända en eld för att värma på gröt. Därefter var det dags för oss att bli välsignade med en vit tråd runt handleden och då fick vi också lämna över te till munkarna för att dricka(i värmen!).

Hela ceremonin avslutades med ett lankesiskt smörgåsbord med ris, chilipasta, kokt fisk och Buttercake och bananer. Så alla, både gäster och arbetare tog för sig av all mat! Viktigt att inte glömma att lämna över två flaskor Arrack och Coka cola till både arkitekten och arbetarna som belöning för arbetet som gjorts och som ska göras! Hmmmm...

Vilken otrolig process men väldigt fint också med tanke på att allting görs för att det ska gå bra, att man ska få lycka, hälsa och välstånd. Både ägare och byggarbetare är involverade i ceremonin och gör det tillsammans. Känner oss otroligt priviligerade att få vara med om detta! Och nu är det "bara" resten kvar...
 

Väntar på att gröten ska koka.
Väntar på att gröten ska koka.
Då var jag välsignad!
Bara att hugga in på det lankesiska smörgåsbordet.
Bara att hugga in på det lankesiska smörgåsbordet.
Läs hela inlägget »
Stina sitter på huk och duschar! Stina sitter på huk och duschar!
Hej allihopa! Nu är det jag som skriver (Maja). Idag var en ganska vanlig dag, klockan ringde 05.50, tidig morgon. Skolan börjar 08.00 och vi kommer alltid dit 30 minuter innan. Men det funkar, idag började vi direkt med PE (idrott). Vi har ingen gympasal så vi har alltid gympa utomhus. Vi körde lite bolllekar och övningar.  Efter en svettig lektion springer alltid jag, Stina och Roxana till lärartoaletten för att "duscha". Här finns ingen riktig dusch men vi använder oss av det som finns vilket är den lilla "spolargrejen" till toaletten. Men det funkar bra, bättre det än att vara svettig hela dagen. I Sverige brukade jag tycka att skolduscharna var ofräscha men det är ingenting jämfört med detta.

Vår klass har blivit mycket större sedan vi började, nu är vi 18 elever och från början var vi 11. De senaste som kom är mina nya kompisar, Hidde och Derek. De kommer från Holland men har bott i Frankrikede senaste åren, sköna killar. Alltså jag älskar min syrra jättemycket och så men ibland är det kul att umgås med andra personer, ni vet hur jobbig hon kan vara ibland ;) Om ni vill så kan ni kika in på Hidde och Dereks youtube kanal
https://www.youtube.com/watch?v=HefzzKxiwlo

För övrigt (Carin skriver) så är det dags för invigningsceremoni imorgon på vår tomt. Från 06.32 (då är stjärnorna rätt)  kommer att antal munkar att mässa för att bygget ska bli lyckat. 07.20 börjar vi gräva och 09.44 grävs huvudstenen ner! Vi skänker bananar, kex och mjölkpulver till munkarna för denna tjänsten! Känns grymt spännande och roligt att detta blir av! Viktigt att vi "tar seden dit vi kommer", tror jag!
Har ni vägarna förbi så är ni välkomna!!
Klassen klurar...
Förberedelser inför ceremonin imorgon! Sötaste lilla grabben!
Läs hela inlägget »
Sötaste nya familjemedlemmen! Sötaste nya familjemedlemmen!

Idag fick vi välkomna vår nya familjemedlem, lilla söta Mini och dricka riktigt gott svenskt bryggkaffe till frukost! Det ska man inte underskatta:) Tack Bittan och Nisse!


Tjejerna fick vara lediga denna dag eftersom att vi nu har finbesök från Svedala och att Maja skullle göra nationella prov i svenska.

Ubbe och Stina for iväg till Galle för att leta rätt på ett förvirrat paket från Panos Emporio till oss medan jag och Maja körde provet i svenska! PE har lättsamt erbjudit sig att skänka bikinisar och badshorts till oss som en form av sponsring, lyckliga oss! Problemet är bara att paketet fastnat i Galle. Maja fick skriva och läsa provet i svenska under tiden med mig som en "stabil" provvakt och handledare! Mer än 2 timmar senare ringer Ubbe och meddelar att det kommer att ta tid att få ut paketet och dessutom kommer det att kosta pengar! Trist och lite frustrerande! Under eftermiddagen återförenades dock hela familjen tillsammans med ett gäng bikins och badbyxor till alla familjemedlemmars stora glädje! Oj, oj, vi kommer att äga på stranden imorgon, eller åtminstone se extra snygga ut! Känns sååå lyxigt!

Läs hela inlägget »
Frukost på flygplatsen 7.30, i väntan på Nisse och Bittan. Frukost på flygplatsen 7.30, i väntan på Nisse och Bittan.

Och vilken "Alla hjärtans dag", bästa gåvan denna dag var fina Bittan och Nisse, Ubbes föräldrar, som vi hämtade på flygplatsen vid 9 - tiden på morgonen! Sex månader sedan vi sågs senast och det var riktigt tårdrypande och det var inte bara jag som fick lite extra tårvätska i ögonen...


Förutom att vi fick en alldeles grym "Alla-hjärtans-dag-present" i form av Ubbes föräldrar, så fick vi också en cykel av bästa Jörg, vår goda tyska vän på stranden. Han har varit här varje år i 3 månader under 10 år och nu känner han att han är nöjd med Hikkaduwa och Sri Lanka så då tycker han helt enkelt att vi ska ta över hans 21-växlade cykel, bland allt annat som vi fått! En otroligt skön lirare med ett stort hjärta! Stina var förstås tvungen att övningsköra. Otroligt bra för oss att ha en cykel att använda! Söta generösa Jörg, med ett bamsestort hjärta! Tacka fina du!

Fantastiskt, så glad man blir...
Övningskörning med 21-växlad cykel enbart med handbroms!
Läs hela inlägget »
Underbar helgfrukost! Underbar helgfrukost!

Lördag, bästa morgonen på hela veckan. Blev en långfrukost med hela familjen! En skön stund! Prata och äta god frukost! Idag slog vi till med IKEAS hallon- och blåbärssylt till frukost. Lyx, tack familjen Sandh för det! Dessutom blev det passionsfrukts/banan/yoghurt/king coconut- smoothie. Väldigt gott och energigivande! Helt enkelt en bra start på en lankesisk dag!

En härlig dag som denna, cirka 30 grader varmt, blå himmel och strålande sol, då måste man ju bara ner till havet, stranden och en solstol! Underbart skönt! Idag var vattnet dessutom lugnt och helt klart! Underbart att bara ligga och guppa i vattnet!

Lite senare på eftermiddagen kom Anna och Stefan förbi med sina fina döttrar. Så då blev det intensiva samtal för föräldrarna och kortspel för döttrarna!  Efter en taccopaj denna lördagkväll så laddar vi nu för en tidig väckning imorgon, 5.00, för att möta Ubbes mamma och pappa på flyget! Ska bli sååå roligt att träffa dem och se vad de tycker om Sri Lanka! Tjohoo, snart är de här...

Kortspel med döttrarna Sandh!
Kortspel med döttrarna Sandh!
Läs hela inlägget »
Sri Lanka dagstidning. Sri Lanka dagstidning.

Stina fortfarande sjuk, idag var det inte öronen utan allmänt feber. Kanske är det så att lökkuren under natten ändå har hjälpt! Gott! Men oj, vad det blir långsamt för lilla junior att vara hemma så många dagar. Idag började hon att rita för glatta livet, men annars är det svårt att få tiden att gå. Saknar verkligen tv:n när barnen är sjuka!
 

Idag slog vi till med en nyhetsuppdatering av vårt nya hemland och läste Daily Times! Inte fel att någon gång läsa på vad som händer i landet. Känner att vi ligger aningen efter vad gäller nyhetsrapporteringen både i Sverige och på Sri Lanka.

På kvällen sammanstrålade vi med den jättetrevliga familjen Sandh från Bryssel med rötter i Varberg. Otroligt kul att möta nya människor som man direkt känner att det klickar med! Vilken lyx det är och vilket utbyte, tänk vad vi har det bra och vad vi har förmånen att vara med om;)

En uttråkad Stina roar sig med att rita!
En uttråkad Stina roar sig med att rita!
God middag med nya goda vänner!
God middag med nya goda vänner!
Läs hela inlägget »
Binia, en skön lirare i sina bästa år! Binia, en skön lirare i sina bästa år!

Ohhhh, idag var det minsann dags för lite ensamtid för mamma Carin. Shopping i Galle med vänninan Binia från Schweiz/Norge. Binia och hennes familj har bott här i 5 år så hon känner till de bästa shoppingställena i Galle. Väldigt trevligt att få snacka lite tjejsnack och gå igenom klädbutikerna i fortet. Det hela avslutades med en väldigt god lunch. En riktig guldkant en dag mitt i veckan!


Vad gäller evighetsföljetongen "Att öppna sparkonto på banken" så var vi på banken idag...igen och just när vi skulle gå, så vips kom de på att jo, men visst, en viss sorts sparkonto kan ni öppna. Simsalabim, mycket, mycket tålamod och tro det eller ej, förr eller senare kan det faktiskt fungera i landet Sri Lanka. Helt säkra är vi ju förstås inte ännu;)

Stina, den lilla lökdoftande 12-åringen är fortfarande inte frisk, tyvärr. Ont i dessa eländiga öronen och feber. Så nu kör vi rond 2 mot hennes öron och med löken och den elastiska bindan i högsta hugg! Håll tummarna för att hon imorgon kommer ner till frukosten och stinker lök värre än någonsin men är helt frisk i sina öron! Ja, ja, ja!

Bankbestyr med samtliga direktörer på företaget Majastina Investment;) Jag, Ubbe och Janaka.
Bankbestyr med samtliga direktörer på företaget Majastina Investment;) Jag, Ubbe och Janaka.
Läs hela inlägget »
Favoritbageri i Galle. Favoritbageri i Galle.

Var på tidigt morgonmöte på skolan denna morgon 07.30 om framtidens planer. På vägen hem stannade vi på ett litet bageri i Galle som visat sig har lite annorlunda fikabröd, bland annat en "renklämma" med kyckling som känns lite ny och helt ok. Så där stannade vi för att proviantera till lilla fröken Stina som var hemma även idag med öronvärk. Efter att två tips ramlat in som handlar om att använda lök på öronen var det dags för lite expriment, till Stinas mindre stora förtjusning! Vitlök hackades och sedan gjorde jag två små fina paket och bad Stina hålla paketen på öronen och därefter snurrade jag på lite fin gasbinda runt huvudet! Inte så förfärligt farligt fult! Tyvärr så var vitlök alltför starkt så ikväll fick Stina gå till sängs med en styck rödlök! Hoppas att det funkar;)

Efter skolan drog vi ner till stranden för att bada och träffa Alexandra(en gammal skolkompis till Stina) och hennes trevliga familj boende i Bryssel. Och dessa fantastiskt gulliga människor hade mig sig en hel kartong med härliga svenska matvaror! Hur glad kan man bli, ungefär som barnen på julafton kändes det som när vi flockades runt kartongen. Tack så jättemycket, otroligt lyxigt att framöver få knapra ostbågar och äta blåbär/hallon sylt med mera! Mmmmmm...

Stina med lök:)
Julafton!
Julafton!
Läs hela inlägget »
Fin mur, va? Fin mur, va?

Så dök då tisdagen upp, inte helt otippat efter måndagen...
Ubbe var nere på tomten vid lunch för att mäta upp muren. Jo, så är det här, att i efterhand mäter man upp allt som är gjort så betalar man per yta och volym. Och eftersom allting här mäts i feet och inch, så är det ju en utmaning att räkna även för det bästa mattegeniet!


Strax efter lunch ringde Stina och hade JÄTTEont i öronen, för vilken gång i ordningen under de sex månaderna vi varit här, är det ingen som vet! Många! Så efter att hon kommit hem gjorde vi slag i saken och beställde en tid hos en öronspecialist. För att beställa en tid hos läkaren går man till närmaste apotek och får en "remiss" och dessutom betalar man där. Så Mrs Speena, som hon blev döpt till på remissen, fick tid klockan 17 hos doktor Anurudha. Sagt och gjort, hopp in i en tuk-tuk, tuffandes iväg en 30 minuter till Galle, väntandes till 17.30, 2 minuters besök och hem igen och han hittar INGET, får för säkerhetsskull utskrivna allerginäsdroppar(Rhinocort). Tröstlöst och väldigt synd om lilla Mrs Speena! Vad ska man göra? Får testa dropparna och hålla tummarna hårt för att de ska hjälpa henne!

Besök på Hemas sjukhus i Galle.
Besök på Hemas sjukhus i Galle.
Läs hela inlägget »
Måndagslunch på Dineth. Två Rottys, två fruktjuice och en flaska vatten, 840 rupees, cirka 50 kronor, helt ok! Måndagslunch på Dineth. Två Rottys, två fruktjuice och en flaska vatten, 840 rupees, cirka 50 kronor, helt ok!

Jaaa, så var ordningen återställd och när måndagsmorgonen obarmhärtigt:) slog till så låg min käre make bredvid mig i sängen precis som det ska vara. Således alla familjemedlemmar åter i boet...Babelena house. Igår eftermiddag återvände Ubbe från sin lilla kite-utflykt till Kalipitya, tämligen frustrerad. För lite vind, var det korta omdömet! Ja, vad kan man säga...synd...;(

Vi har fått ytterligare familjemedlemmar i trädgården. En typ av kolibri med lång böjd näbb har just under febrilt arbete ordnat ett litet boende under ett träd och helt enkelt lagt ett gäng ägg där för att invänta kläckning. Ser hur mysigt ut som helst och vi ser framemot att se de små fågelungarna framöver.


Eftersom att måndagen inte är den mest rafflande dagen i veckan så slog vi till med en god wrap ikväll, med många goda grönsaker, en kall sås och lite grillad kycklingfilé till. Inte alls dumt! Ibland när man minst anar det så kommer det till en! Alltså något smarrigt recept som även funkar här nere i Sri Lanka! Och tur är väl det!

"Fågelfamiljeinflyttning" i trädgården!
"Fågelfamiljeinflyttning" i trädgården!
Wraps med kyckling, funkar även en måndag.
Wraps med kyckling, funkar även en måndag.
Läs hela inlägget »
Stinas nyfunna vän Lara! Stinas nyfunna vän Lara!

Idag var det dags för Stina att göra en utflykt till hennes nyfunna vän Lara, ursprungligen från Holland men senast boende i Frankrike och nu här på Sri Lanka. Hennes familj bor en bra bit härifrån, så efter 35 minuters motorcykelfärd var vi framme rejält svettiga både här och där:) Transporterna är lite meckiga här, för det tar lång tid att ta sig fram korta sträckor. Men så kul att även Stina har lite umgänge!

Jag och Maja hängde på stranden själva idag och det kändes...helt ok och ganska skönt! Vi myste i vår lilla solbädd med glass, kex och lite iskaffe! En av "strandhundarna" har nu fått förtjusande tjocka hundvalpar så de var vi bara tvungna att gosa lite med. I Indien finns det mängder av herrelösa kor och här finns det mängder av herrelösa hundar. Många ställer ut mat till dem och många är ganska elaka mot dem. Tyvärr är det förstås så att ingen tar hand om de som är skadade eller sjuka och det känns emellanåt lite tungt att se. De små sötnosarna på stranden har redan en ägare som verkligen gillar hundar, tur för dessa bedårande krabater. Hade kunnat tänka mig en sån liten hemma i trädgården! Men sedan börjar man tänka på allt som de lämnar efter sig på marken och då känns det som att ja...kanske en annan gång!

Lite "söndagsfika" på stranden!
Lite "söndagsfika" på stranden!
Vilken sötis!
Läs hela inlägget »
Strandgrillning! Strandgrillning!

Gött med en lördag utan något enda inbokat! Tog det lugnt på morgonen, åt en en långsam frukost med mycket snack och diskussioner och bara slappade en bra stund på förmiddagen. Sedan var det dags för lite strandhäng! Tyvärr var det röd flagga med stora vågor, kraftiga strömmar och fullt med sand i vattnet. Men bada måste man ju bara göra i detta väder så vi trotsade allt och plaskade runt en stund i vågorna alla tre.

På kvällen åkte vi tillbaka till stranden för lite grillning av marshmallows över öppen eld. Ett gäng på stranden bestämde sig för att elda och göra mat över öppen eld så då var vi där med marsmallows! Tjejerna var lyriska över detta sega söta elände...jag tog en öl istället:)

Kvällen avslutade vi på Harbours med lite kortspel, ett glas rött vin och en god wienerschnitsel. Vilken skön tjejhelg! Denna natt är det Stinas tur att sova bredvid mig. Kan man önska sig något mysigare! Mysigt är ju förstås också att få hem mannen/pappan imorgon! Skönt att vara isär ibland men ack så skönt när man väl träffas igen...det kanske är kärlek, det;)

Lördagskväll med tjejerna på Harbour!
Läs hela inlägget »
Lankesiskt bröllop. Lankesiskt bröllop.

Vad skönt att ha egentid en hel förmiddag! Gött att bara sitta och filosofera en stund, att gå på yoga, äta, åka och handla och bara vara själv. Väldigt lyxigt och ganska ovanligt numera!

När tjejerna kom hem strax efter lunch gav vi oss iväg ner till byn för en läskande italiensk glass och en cappuchino nere på Lavazza. Mums! Bredvid har de en stor mottagningshall där det oftast är någon form av fest och idag var det ett lankesiskt bröllop. Lite halvsnikigt lyckades Maja ta ett kort på den vackra bruden. Kära nå´n, här är det verkligen "all in". Glitter och glamour är bara förnamnet! Men vilken vacker kvinna!

 

Svalka denna varma eftermiddag fick vi i Janakas sköna pool där vi låg ochh guppade en bra stund. Kvällen avrundades med en god tjejmiddag, ansiktsbehandling deluxe, choklad för tjejerna och oliv för mig(tack syster Bettan).  Sedan för att avrunda en riktig tjejkväll så frossade vi i kärleksfilmen "Love actually". Precis som det ska vara en tjejkväll med de bästa tjejerna som finns! Härligt och mycket energipåfyllning;)

Glädjeskutt!
Glädjeskutt!
Allt för lite skönhet! Fröken Choklad, fru Oliv och fröken Choklad speglar sig!
Läs hela inlägget »
Sri Lankas flagga. Sri Lankas flagga.

Grattis Sri Lanka! Idag är det den lankesiska nationaldagen och den kom till 1948 då Storbrittannien gav Sri Lanka sin sjävständighet. Landet hette då Ceylon. Lejonet på flaggan är en traditionell symbol och ordet lejon på sanskrit ligger till grund för namnet, Sri Lanka. Svärdet som lejonet håller i handen är en maktsymbol och de fyra löven i kanterna symboliserar bodhiträdet(det träd som Buddha satt under). Flaggans gula färgen symboliserar buddhismen, det gröna symboliserar islam och den organgea färgen är en färg för hinduismen. En flagga som faktiskt representerar HELA Sri Lanka. Så då har ni förhoppningsvis lärt er något nytt idag och vips där kom min gamla "lärare-ådra" fram;)

I morse drog Ubbe till Kalipitya för att "kitea" loss och bli lite mindre rastlös. Hoppas på mycket vind uppe i norr! Så nu är helgen helt vigd åt tjejerna i familjen! Vi får se vad vi kan hitta på! Till en början blir det ju en ommöblering i huset, för vem vill sova ensam på nedervåningen, inte jag:) Tur att Stina kan tänka sig att sova med mig! Ser framemot en god natt bredvid minstingen! Det gäller att passa på, när katterna är borta dansar råttorna på bordet...

Så mysigt att krypa ner bredvid en varm liten tösabit!
Så mysigt att krypa ner bredvid en varm liten tösabit!
Läs hela inlägget »
Tv-teamet på plats på Sri Lanka. Tv-teamet på plats på Sri Lanka.

Sååå, nu har också vi tittat på avsnitt fyra av "Familjer på äventyr" och vi vill bara se mer... Det är nog ett bra betyg! Sedan är det sååå mycket som inte kommer med! Tv-teamet berättade för oss att de filmar cirka 160 timmar för att använda sammanlagt 2 timmar till slut till de åtta avsnitt som går denna säsong! Otroligt!

Idag har jag slängt ihop brödmixen som vi köpte dyrt på IKEA i Bangkok. Dessutom har vi önskat hit en brödform från Sverige för att kunna baka det(tack familjen Elmén för den). Så här efter att brödet är uttaget ut ugnen så kan jag inte ens med den bästa viljan säga att det var ett lyckat brödbak och det känns just nu....väldigt irriterande! Vi längtar så mycket efter grovt bröd! Kanske att det får slinka ner ändå, lite får man ju offra sig!

Lyckat bröd? Nja, definitivt inte!
Läs hela inlägget »

Idag blir det ingen sedvanlig blogg, idag blir det en film istället som Maja gjort som en sammanfattning över de första halvåret på Sri Lanka! Hoppas att ni gillar den!
Klicka bara på bilden så blir det filmvisning i några minuter!
 

Läs hela inlägget »
En våning för kopiering och sedan en annan våning för laminering... En våning för kopiering och sedan en annan våning för laminering...

Idag vaknade effektiva oss, till en ny vecka! Drog iväg till Galle tidigt för att fixa ritningarna inför stundande byggstart. De behövde kopieras och lamineras, och dessa tjänster hittar man inte i Hikkaduwa, knappt i Galle heller faktiskt;) Till slut hittade vi en bokhandel(tre våningar) som både sålde böcker, pennor, kopierade och laminerade. Inte så dumt! På våning två kopierade vi ritningarna och på våning tre laminerade vi! Gott, så var det gjort!

Givetvis förtjänade vi nu en liten paus, lunch och vacker utsikt från Dutch hospital i Galle! Efter lunchen var det dags för omgång två denna dag! Att bestämma kakel/klinker, toastolar, handfat, kranar och lite annat smått och gott för toaletter och badrum...vilket tog en låång stund. Skulle säga att vi ganska snabbt pekade ut vad vi skulle ha men att räkna ihop det och sedan räkna ut  vår rabatt, ja då hamnade vi på ett över två timmars långt besök! Tålamod, tålamod och så en liten dos av tålamod! Det är precis vad man behöver för att mäkta med ett liv på Sri Lanka, just nu;) Och här övas det för fullt, vill jag lova!

Vacker utsikt, bakom i alla fall;)
Oj, så många toastolar det finns!
Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarer

  • linda » Majas torsdagstankar...:  ”Hej Maja Vilken skola gick ni på i Sri Lanka, hittar ingen bra info på nätet? Hu..”

  • Lena Gunnarsson » Majas torsdagstankar...:  ”Maja du skriver så bra och medryckande kram”

  • Britt Lodenius » En hotelldirektörs vardag...:  ”Det är allt det där i en härlig blandning som måste göra att det är så roligt at..”

  • Margareta Ramnemark » En hotelldirektörs vardag...:  ”Tack för en underbar vistelse hos er ☀️ Hoppas vi ses snart ❤️”

  • Katarina Eiderbrant » Nu kör vi !:  ”Jag kommer! Ni är helt fantastiska! Lycka till!!”