Här berättar vi mera om...

skolan

Tjejerna går på Galle International College utanför Galle(i Karapitya). De tar emot barn mellan 2-18 år från en mängd olika länder. All undervisning sker på engelska och förutom skolavgifterna för tre terminer betalar vi också för uniformer, lunch och buss. Maja läser dessutom svenska och spanska på distans via skolan Sofia distans. Skolbussen går från Ambalangoda via Hikkaduwa till och från skolan varje dag och tjejerna blir upphämtade utanför huset vid 06.45 och hemma runt 16, mån-fre, tors-fre slutar de tidigare. Victoria E. Hislop är rektor på skolan och skolan är medlem i Cambridge Educational International Schools. Länk till skolan för mer information finns på startsidan.

huset

Huset här i Hikkaduwa hittade vi genom enträget letande på nätet. Det finns en mängd olika sidor att titta på och husen finns att hyra från några tusenlappar och uppåt och kvaliten är verkligen varierande. Vi betalar 3 månader i taget och har också fått lämna en månad i deposition. Huset är fullt möblerat och utrustat i köket, även handdukar och lakan ingår. Det som tillkommer är extra wi-fi och gasen till spisen. Vi har köpt en vespa och en Tuk-tuk för att kunna ta oss runt. Under tiden vi är här hyr vi också ut vårt hus hemma i Sverige för att finansiera vår vistelse här till en viss del.

Visum

Våra döttrar har fått studentvisum för ett år och vi har då guardianvisum eftersom att någon måste ta hand om dessa unga studenter. En förälder per barn kan få  guardianvisum. Vi fick hjälp av en advokat med visumen och kostnaden för detta var cirka 1500 dollar för hela familjen, och en otrolig massa pappersarbete. Har du ett turistvisum när du kommer till Sri Lanka måste du åka ut ur landet för att kunna få ett guardianvisum. Räkna med att det tar tid, är krångligt och är väldigt otydligt vad som gäller. Det bästa och billigaste för oss hade varit att ha dessa visum redan när vi åkte från Sverige.

restips

Att resa på Sri Lanka är relativt lätt. De flesta förstår lite engelska och kommunikationerna utmed sydvästkusten är goda. Tåg finns också inåt landet mellan Colombo och Ella. I övriga delar av landet är det vanligt att man hyr en egen van med chaufför för att ta sig runt på olika turer. Vanliga taxibilar finns nästan inte alls. Kontanter är att föredra när man ska betala. Det är svårt att betala med kort förutom på hotell och i större matbutiker. Uttagsautomater finns det gott om. Oftast finns det ett  maxbelopp för hur mycket man kan ta ut, mellan 60 00- 80 000 rupees. Pruta kan man alltid göra när man handlar i småbutiker eller på stranden. Behöver du hjälp med boende framförallt i Hikkaduwa och rundresor så maila oss gärna.