Värt att se i Hikkaduwa


Söndagsmarknaden, sker med tidig start varje söndag. Ju tidigare man kommer dit desto svalare. Här finns allt och lite till…Marknaden ligger precis mittemot järnvägsstationen och snett emot busstationen. Gör man över järnvägsövergången mitt i ”gamla” Hikkaduwa så är det till vänster.


Missa absolut inte de vilda havssköldpaddorna utanför hotell Hikka tranz. De är hur coola som helst, man kan mata dem och de kan bli runt 80 år gamla. Nu finns det cirka 13 stycken i området. De började komma in till land efter tsunamin då reven blev totalspolade från växter och nu kan man få mata dem. Tips! Ge gärna ett litet bidrag till de nationalparksvakterna som ger dig maten till sköldpaddorna och rör inte sköldpaddorna.


Hikkaduwa har varit känd för sin surf sedan 70-talet. På Narigama beach (den långa stranden, söderöver) surfas det från morgon till kväll. Det finns gott om surfskolor på stranden som hjälper till med en lektion. Passa på och prova!


Det finns en del sevärdheter även under vattnet i Hikkaduwa. Mycket av reven försvann efter tsunamin men det finns en del koraller, fina fiskar och vrak. Om ni vill dyka så ligger Barracuda diving just efter bron på havssidan på norra sidan av Hikka, de hjälper gärna till.


Norr om Hikkaduwa ligger också en Turtle hatchery (sköldpaddsuppfödning) om ni vill se hur det går till att föda upp sköldpaddor. De engagerade lankeser som jobbar i denna branschen för en ojämn men viktig kamp mot alla som tjänar sitt levebröd på att plocka sköldpaddsägg på stranden och sälja vidare. Det finns mängder med såna här ställen utmed västkusten och de gör ett viktigt jobb. För att få besöka sköldpaddsuppfödningen får man betala entré.
 


Galle är värt ett besök under en eftermiddag. Vacker borg och fyr, med god mat och cool kultur. Dutch hospital som ligger precis nere vid vattnet har några riktigt trevliga restauranger, men finns en hel del runtomkring också. Man kan ta tåget dit, kostar ingenting nästan (cirka 40 rupees per person) och är en häftig upplevelse. Att åka tåg sent på kvällen är svårt, det går inga tåg då. Ska man hyra Tuk-tuk för en resa till och från Galle så gör upp om priset innan. Räkna med 3000 rupees för en eftermiddag.
 

Värt att se i Sri Lanka


Sri Lanka är litet till formatet, bara 35 mil långt från norr till söder, men bjuder på en kavalkad av sevärdheter och vackra strandvyer. Här kan man uppleva fantastiska stränder runt hela ön och ett bergslandskap som kan jämföras med ett tropiskt Norge med slingriga vägar, höga berg och djupa dalar. Lankeserna är otroligt gästvänliga och för det mesta hyfsat bra på engelska, så det är ett lätt land att resa i. Lycka till med din resa, du har verkligen något att se framemot!

Givetvis startar du din resa med att bara vila och lapa sol på någon härlig kustremsa på västkusten till exempel i Hikkaduwa, Mirissa eller på den lite ödsliga stranden Hirikitya. På västkusten är högsäsongen mellan nov- april och det beror på att då är havet badvänligt (mindre vågor och strömmar) utmed kusten. Resten av året är havet badvänligt på östkusten. Vädret är varmt och gott året om och har man tillgång till en pool så kan man åka till Sri Lanka när som helst på året.
Fem saker du absolut inte får missa på Sri Lanka!

Vilda havssköldpaddor i Hikkaduwa
1) I Hikkaduwa hittar du vilda havssköldpaddor som du kan mata utmed stranden. Efter tsunamin började en sköldpadda komma in till land för att få mat. Reven ute till havs med mat blev nämligen förstörda av tsunamins vågor. Nu finns det ungefär 13 stycken som kommer in till stranden för att äta morgon och kväll. De är stora som soffbord och kan bli drygt 80 år gamla. Hur häftigt som helst!
 
Men att åka till Sri Lanka bara för att sola och bada är verkligen ett misstag. Är du på ön runt 14 dagar så måste du bara spendera några dagar uppe i bergen!


Safari
2) Safari i Udawalawe eller Yala är en härlig upplevelse då du åker i en öppen jeep och du får möjlighet att komma djurlivet riktigt nära. Här kan du se bufflar, apor, krokodiler, elefanter och en mängd fåglar m.m. Har du riktig tur så möter du en björn eller en leopard…

Lilla Adams peak
3) Något som du absolut inte får missa är utsikten från Lilla Adams peak i byn Ella. Själva utsiktsplatsen ser inte mycket ut för världen med då du står där, så sträcker böljande vidder ut sig under dina fötter och det nästan svindlar. Promenaden dit upp är relativt lätt och tar cirka 30 minuter, så det är något som kan passa alla.

4) I byn Ella kan du också hoppa på tåget mellan Ella och Nano Oya, en resa som sägs vara en av världens vackraste tågresor. Boka biljetter innan så att du och dina vänner säkert kommer med den dagen ni vill.
Tågresan mellan Ella och Nano Oya tar 2,5 timmar och denna sträckan bjuder på hisnande vyer och mängder med gröna terassbyggda teplantager. En fröjd att åka! Ibland så går tåget längst upp på en bergskam och bjuder på utsikt åt båda håll. Att åka tåg är både avkopplande och ett bra sätt att få finfina foton. Det går ganska sakta och att sitta en stund i de öppna dörrarna gör upplevelsen ännu mera nära. Tåget går över den berömda Demadora nine arch bridge, som byggdes i början av 1900-talet av britterna som då koloniserade landet.

Sigiriya, Lejonklippan och Dambulla grottempel

5) Har du ytterligare en dag att spendera uppe i bergen så är Sigiriya och Dambulla tempel två fantastiska platser att besöka uppe i Dambulla. Sigiriya, Lejonklippan var en gång huvudstad på Sri Lanka och är en av landets alla världsarv. Lejonklippan reser sig mäktigt på slätten. Det är 1202 trappsteg upp till palatset, men det är det värt! Utsikten från Sigirya är helt fantastisk. På vägen upp möts du av Lejonporten, spegelmuren med sina målningar, vallgravar, murar och trädgårdar kring berget. Palatset uppfördes av en kung som ville ha sitt palats på en sval plats och valde därför att lägga det på toppen av klippan.

Givetvis hjälper vi till med turer efter era behov, med bra bilar och engelsktalande chaufförer. Kontakta oss för ett prisförslag!

När kan man åka till Hikkaduwa?
 


Hikkaduwa har ett härligt klimat året om! Temperaturen ligger runt 28 grader i luften och Indiska oceanen erbjuder en temperatur mellan 24-28 grader.

Den absoluta högsäsongen är från november-april, då havet visar sig från sin bästa sida. Under resten av året, lågsäsongen, är havet vilt med mycket strömmar och vågor, då är det läge att boka ett boende med pool. Dock finns det en liten strand vid hotel Hikka tranz där man kan bada året om. Under svenska sommaren är det ofta sol och gott väder och dessutom är det billigt att åka till Sri Lanka då priserna är lägre. Dessutom erbjuder HIkkaduwa en skön avspänd atmosfär under lågsäsongen då tempo och utbud lugnar ner sig.
Från april-maj och från september-oktober kommer vanligtvis en del regnskurar, oftast nattetid eller på kvällen.

Att förutsäga vädret är svårt på grund av förändringar i klimatet, men värme och en skön atmosfär hittar du alltid i Hikkaduwa!

 Lite restips inför ert äventyr på Sri Lanka
 

Flygbolag som går till Colombo, Bandanaraike flygplats är bland annat Qatar airways, Emirates, Sri Lankan, Ethiad, Air India m.fl. På TUI finns ibland billiga flygstolar men de går bara direkt från Stockholm. En flygresa tur och retur kostar från cirka 6000 kronor. Vi åker alltid med minst en mellanlanding. Flyger man direkt från Stockholm tar det cirka10 timmar.  


·       Visum måste ni ansöka om, lättaste sättet är via nätet på följande hemsida, http://www.eta.gov.lk/slvisa/
·       I slutet av flygresan får ni fylla i en blankett inför inresan i landet och då krävs det också att man fyller i en adress till boendet.
·       Rupees är nästan omöjligt att ta med från Sverige. När ni landar på flygplatsen finns det ATM-automater. Vi rekommenderar att ni plockar ut kontanter där. Kontanter är att föredra när man ska betala. Det är svårt att betala med kort förutom på hotell och i större matbutiker. Uttagsautomater finns det gott om. Oftast finns det ett maxbelopp för hur mycket man kan ta ut, mellan 60 00- 80 000 rupees.
·       Har ni beställt transfer via oss från flygplatsen så hittar ni chauffören i ankomsthallen. Transfern till Hikkaduwa tar mellan 2-2,5 timmar.
·       Någon adapter behövs inte för att använda elektriska uttag.