Lankesisk kvinnoceremoni

Janakas fina döttrar. Hansi i röd klänning. Janakas fina döttrar. Hansi i röd klänning.

Idag fick tjejerna vara hemma från skolan för vi var inbjudna till en sorts "mensfest". Detta är tydligen lite känsligt för Janaka och hela det lankesiska samhället, tror jag,  för han viskade fram inbjudan till Ubbe i förra veckan medan Ubbe högt och tydligt sa menstruation över hela bygget, så att till och med jag reagerade:) Här pratar man inte mens med sina barn, varken med flickor eller pojkar.

Den yngsta av Janakas döttrar, Hansi hade nu som 13-åring fått sin mens och skulle enligt tradition uppgraderas som vuxen med en "liten" tillställning. Och då pratar vi inte om en liten middag med familj och vänner. Vi pratar om en enorm fest med hela byn, familj och vänner. Tjaaa, en sisådär 150-200 personer!! Ett party i lagom storlek här på Sri Lanka! Inte nog med att det är många som kommer på dessa party utan man kör också bjudningen mitt på dagen klockan 13.00, en måndag eller vilken dag som helst. Det märkligaste av allt är att så många faktiskt trots detta kommer...

Gissa hur reaktionen hade blivit i Sverige om du bjudit hem någon till stort kalas en måndag klockan 13.00!!! Lite tveksam reaktion kan man tänka!! Kanske också ett visst manfall bland gästerna?

Efter att Hansi fått sin mens har hon inte fått gå ut från sitt rum på en vecka, lite tufft kan jag ju tycka, dessutom skulle farmodern också vara med på rummet...kan ju hoppas att hon som såg ut som en riktigt rar liten tant också nu var det;) Samma dag som hon kommer ut från rummet och man har festen har de också någon form av rituellt bad av flickan som just blivit kvinna och hon får nya vackra kläder. Dessutom får hon mängder av gåvor och pengar under själva festen. Lankeserna var uppriktigt förvånade över att vi inte har något liknande i Sverige. Kanske något att införa hemma i Svedala, en mensfest för byn, vänner och familj? Något att klura vidare på kanske...

Nu hittar ni också alla vår filmer under fliken Våra filmer på denna sidan, längst upp till höger, om ni vill se dem direkt härifrån!

Här sitter vi på rad och äter ris och curry.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • linda » Majas torsdagstankar...:  ”Hej Maja Vilken skola gick ni på i Sri Lanka, hittar ingen bra info på nätet? Hu..”

  • Lena Gunnarsson » Majas torsdagstankar...:  ”Maja du skriver så bra och medryckande kram”

  • Britt Lodenius » En hotelldirektörs vardag...:  ”Det är allt det där i en härlig blandning som måste göra att det är så roligt at..”

  • Margareta Ramnemark » En hotelldirektörs vardag...:  ”Tack för en underbar vistelse hos er ☀️ Hoppas vi ses snart ❤️”

  • Katarina Eiderbrant » Nu kör vi !:  ”Jag kommer! Ni är helt fantastiska! Lycka till!!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln