2016 > 01

Laurent, Ubbe, jag och Binia. Laurent, Ubbe, jag och Binia.

En mycket trevlig lördagskväll blev det efter att vi lyckats leta oss fram till huset i Karapitya. Familjen Stieger- Fraser bjöd på otroligt god mat, vin och intressanta samtal! Sååå spännande att komma hem till någon för första gången och se och höra hur de lever!

Denna dag var en mulen och synnerligen slö söndag! Kollade in lite film...mitt på dagen...drog i oss en påse svensk fantastiskt god lakrits(tack syster Bettan)...och slöade mest i soffan. Senare på dagen var det dags för lite motion så då tog vi "Apostlahästarna" ner till byn för lite söndagsmiddag.

Söndagsmiddagen blev en hamburgare på "Nordic house", där de gör riktigt goda hamburgare, och dyra! Otroligt att man betalar 60 kronor för en hamburgare på Sri Lanka, nästan samma pris som i Sverige, men ack så gott! Samtidigt spelades Abbas, Super trouper, i högtalarna så vi satt alla och nynnade med i låten, och skänkte en tanke till Sverige. Tänk ändå detta lilla land med så få invånare och att det finns svenska spår nästan överallt i världen när man letar. Ja, Sverige är fantastiskt på många sätt, kan kanske behöva sägas dessa dagar!!

 

Viva lakrits, sååååå goda! (Nu blev det visst lite reklam för M****o, kan man få lite reklampengar i efterhand, tro;)
Viva lakrits, sååååå goda! (Nu blev det visst lite reklam för M****o, kan man få lite reklampengar i efterhand, tro;)
Söndagsmiddag!
Läs hela inlägget »
Dags för ansökan! Dags för ansökan!

Hmmm, slog oss denna morgon att det är den 2 februari som man senast måste söka till det svenska gymnasiet! Ooops, lite bråttom blev det! Så förmiddagen har ägnats åt att skriva brev, scanna in betyg och intyg för att under morgondagen få iväg allt till Gymnasieantagningen i Halland. Eftersom att Maja inte kommer att ha fullständigt betyg enligt det svenska systemet så får hon söka i den fria kvoten och då bestämmer varje enskilt gymnasium  om eleven får en plats eller inte! Så nu håller vi tummarna för att Peder Skrivares gymnasium i Varberg förstår att Maja är en riktig stjärnstudent;) även utan ett fullständigt betyg!

Idag har Maja haft kompisar här och varit nere på stranden med dem. Verkligen kul när det väl inträffar, ganska sällan dessvärre! Så resten av familjen fick roa sig själv. Med ett mulet Hikkaduwa var inte stranden så frestande som vanligt så vi hängde på "Homegrown" till lunch och åt "lankesisk rice and curry". De har en grym mix där av asiatiskt och europeiskt i form av papadam och guacemole. Mums!

Ikväll är vi bjudna hem till en fransk/schweizisk/norsk familj i Karapitya(30 min härifrån), så nu laddar vi för trevliga samtal, god mat och kanske lite vin! Har inte varit där tidigare så det känns spännande! Återkommer imorgon med en fullständig rapport!

Mums med gucamole och papadam!
Mums med gucamole och papadam!
Läs hela inlägget »
Svettiga efter en timmes yoga. Svettiga efter en timmes yoga.

Så var man återigen tillbaka på yogabanan efter nästan två månaders uppehåll. Så skönt att få en stunds yoga/meditation/stillhet denna morgon. Idag var Sindy med från metropolen Rolfstorp!!!!! Hon är här med sin familj för två månaders resande på Sri Lanka. Jättekul!
 

När tjejerna slutade skolan denna fredag gick de av bussen direkt nere på stranden för ett dopp och lite "mellanmål" på Universal beach. Framåt kvällen åt vi middag med Sindys familj och avslutade med en liten sängfösare i Babelena house. De små barnen tre och fem år var helt lyriska över att få se på tecknad film hemma hos oss och satt som små ljus bredvid de stora tjejerna framför datorn! Ja, det var ett tag sedan våra tjejer var så små! Tiden går fort! Det gäller att använda den rätt;)

Coola badtjejer!
Fullständigt koncentrerade små sötisar!
Fullständigt koncentrerade små sötisar!
Läs hela inlägget »
Sköna lirare från Västerås Marcus, Fredrik och Susanne Esseen. Sköna lirare från Västerås Marcus, Fredrik och Susanne Esseen.

Så många roliga och intressanta människor vi stöter på härnere. Det är helt otroligt! Det blir ännu fler nu när man är lite filmstjärna;) Idag träffade vi familjen Esseen från Västerås som, tacka gud, levererade svensk salami direkt från Stora Ekeby kött till oss här i Hikkaduwa. Vilken service och lycka! Har redan ätit salamimackor två gånger denna dag!

 

Efter skolans slut och ett lass pasta var det dags för lite kiteträning nere på stranden för Majas klasskompis Sebastian och med Majas assistans. Ubbe och Sebastian ska åka iväg nästa helg och köra kite på riktigt i Kalipitya, så det är förstås bra att öva lite innan. Tyvärr var vinden alltför mesig så det blev bara en liten stund för Sebastian. Men han verkade nöjd ändå. Vi var också nöjda efter ett kvällsdopp i härligt 29-gradigt vatten och en salamimacka som väntade hemma. Vad mer kan man begära en torsdag?

Pedagogiska Ubbe i full fart med kiteutrustningen!
Pedagogiska Ubbe i full fart med kiteutrustningen!
Läs hela inlägget »
Redo för frukost insnärjd i sarong och två handdukar! Redo för frukost insnärjd i sarong och två handdukar!

Nu när det varit lite av en "värmebölja" är inte bara människorna lite extra trötta och varma utan också myggorna verkar vara på ett riktigt dåligt humör! Detta märks tydligt under frukosten varje morgon, då det känns som att en stor del av Hikkaduwas myggor bestämt sig för att hänga utanför Babelena house. Idag satt vi helt "kokongade" och käkade frukost, och ändå är det någon ettrig liten mygga som får tag i en liten tå och sticker till:( Rackarns tröttsamt!

 

Gårdagens massage satt igång kroppen på något sätt, så både jag och Ubbe har varit tunga i huvudet idag. Jag var till och med tvungen att inta sängläge under eftermiddagen. Inget vidare! Som tur var kom Stina och stödvilade med mig efter skolan på grund av onda öron!

Kvällen avslutade vi med choklad, popcorn samt tredje avsnittet av "Familjer på äventyr". Oj vad roligt det är att se sig själv i tv:n, det känns så längesedan vi filmade. Tyvärr får vi se det efter er i Sverige, vilket känns lite trist.  Men "den som väntar på något gott väntar alltid för länge", eller hur är det man säger;)

Men fördragna gardiner och en liten fläkt går det fint att vila inomhus även på Sri Lanka!
Men fördragna gardiner och en liten fläkt går det fint att vila inomhus även på Sri Lanka!
Spännande med avsnitt 3!
Spännande med avsnitt 3!
Läs hela inlägget »
Ubbe laddar för en massage! Ubbe laddar för en massage!

Efter ett par dagars seg värk i ena axeln bestämde vi oss idag för att ta en lankesisk massage i Hikkaduwa. Här har vi inte testat massage förut. Så klockan 15.00 intog vi varsin säng bredvid varandra i ett svalt rum. Jag fick en kvinna och Ubbe fick en man som massör. Under 45 minuter fick vi massage på nacke, axlar och rygg och därefter bjöds vi på en 20 minuter fot- och vadmassage. Ja, vad ska man säga...de älskar olja i detta land..gärna mycket olja. Glidigt och blankt ska det vara...och det var det! Nästan så att vi halkade omkull när vi skulle gå därifrån efter fot/vad-massagen och då hade de ändå torkat av det värsta på våra fötter! Hur som helst en väldigt skön avkoppling är det, även om det inte går att jämföra med svensk massage. Kanske ska man inte ens jämföra, detta är auryvedisk lankesisk massage, kanske att man bara ska vara nöjd med det!

På kvällskvisten körde vi vidare på temat olja/skönhet och testade en lankesisk hårolja av kokos, aloe vera m.m. Vi hällde en hel del i håret alla tre(Ubbe hoppade eftersom att han inte trodde att det skulle ge något direkt resultat) och så väntade vi. Vet inte om det blev något enormt fluffigt hårsvall efter duschen, men det kan ju inte göra någon skada i alla fall, och prova måste vi ju göra:)

Mirakelkur för håret?
Mirakelkur för håret?
Läs hela inlägget »
Sitter och väntar på banken. Här står man i kö nästan PÅ varandra! Inga hemligheter här inte! Sitter och väntar på banken. Här står man i kö nästan PÅ varandra! Inga hemligheter här inte!

Så var det återigen dags för ett besök på banken, denna följetong är nog inne på avsnitt 11, skulle jag tro! Jo, då efter att vi visat upp passen och gett bankpersonalen en kopia av dessa så skulle de maila oss kontonumret under dagen. Hej då och tack, så var det avklarat, eller inte??!! Fortfarande inget mail och klockan är nu 21.30!!! Spännande fortsättning lär följa...

 

För att trösta oss åkte vi direkt till Keells, ett västerländskt matvaruhus i Galle med diverse godsaker. Där shoppade vi loss med grönmögelost, disktrasor a la Sverige, mycket goda chips , kycklingfile,  m.m. Härligt att strosa runt, titta, lukta och handla!

Kvällen avslutades med ett dopp i havet i en magnifik solnedgång och därefter slog vi till med pasta, stekt kyckling med grönmögelostsås hemma i Babelena house! Alldeles underbart! Så gött man kan ha det en vanlig måndagskväll! En bra start på veckan helt enkelt!

På Keells är det till och med kul att handla mat!
På Keells är det till och med kul att handla mat!
Ljuvliga kvällsdopp!
Läs hela inlägget »
Fullmåne över Babelena house Fullmåne över Babelena house

Söndag och dagen efter "Full moon Puja". Kolla in bilden så förstår ni kanske varför det heter så. Varje månad när det är fullmåne så är det en högtid. Är det en vardag så är barnen lediga från skolan, många restauranger har stängt och många som har öppet serverar ingen öl. Så lördagskvällen bjöd på en maffig fullmåne!

Idag var vi återigen hos advokaten. Just detta med att öppna ett bankkonto har verkligen dragit ut på tiden. Bankens lokalkontor här i Hikka låter oss inte öppna ett konto här men vi kan öppna ett på samma banks lokalkontor i Galle???? Så kan det vara!! Så idag fick också vår partner, Janaka, skriva under så att vi imorgon kan "få" öppna ett bankkonto. Lite bakvänt och annorlunda!

Vi körde vilodag idag nere på stranden för att ladda inför veckan som kommer och det var förstås härligt! Efter lite strandhäng tog jag och Maja en promenad hem medan Stina och Ubbe tog Humlan. Det känns som att man lätt blir lite bekväm här i värmen. Lite jobbigare attt göra fysiska saker och lite jobbigare att också göra mentala saker. Kanske är det så att både kropp och knopp går ner på sparlåga när det är mer än 30 grader, vad vet jag?
När vi promenarede hem gick vi förbi det lilla haket i svängen och där satt en man som antagligen åt lite kvällsmat. En stor bit vitt bröd som han delade mitt itu och sedan hällde han en hel påse med chilikryddor på. Han försäkrade att starkt, nej, det är det verkligen inte! Skulle tro att det skulle börja brinna i halsen på oss om vi skulle smaka på den! Det spelar nog ingen roll hur länge vi skulle bo här för vi lär aldrig kunna käka den mackan!

En koncentrerad Janaka plitar ner sin namnteckning för att vi ska få öppna ett bankkonto!
En koncentrerad Janaka plitar ner sin namnteckning för att vi ska få öppna ett bankkonto!
En hyfsat stark och torr(skulle jag tro) macka!
Läs hela inlägget »
Marknad i Galle Marknad i Galle

Idag var det otroligt varmt och knappt någon bris men det var dags för marknad i Galle, så vi hyrde en motorcykel extra för att att tillsammans kunna köra till Galle. Jag med Maja och Ubbe med Stina. Otroligt kul att köra och vilken tur att det var Pojaday(fullmånesdag) vilket innebar många lediga lankeser och väldigt lite trafik! Marknaden är en fairtrade marknad med fokus på miljövänligt och närproducerat, Dessvärre ingen folkstorm där men trevligt och första gången det anordnades i Galle.
Galle är en fantastisk stad med en mix av många olika kulturer, speciellt innan för murarna. Det sägs att innanför murarna är fastighetspriset världens dyraste! Mycket av det som finns där är otroligt vackert och smakfullt!

När det var dags för oss att köra hem, då kom regnet! Man tror inte att man kan frysa här, någonsin, men när regnet kommer och det slår emot en som småspik i 50 kilometer/timme, då fryser man! Så när vi kom hem slog vi till med värsta svenska mysreceptet, varm choklad och ostmacka och det kan jag lova att när regnet fullständigt forsar ner från himlen, så funkar det receptet också här, på Sri Lanka. Ohh, vad mysigt:)

En av alla vackra fasader i fortet!
Fullständigt plaskvåta efter forsande ösregn!
Fullständigt plaskvåta efter forsande ösregn!
Läs hela inlägget »
Filmvisning av någon rolig film nere vid stranden! Filmvisning av någon rolig film nere vid stranden!

Oj, vilken grej! Anna, producenten för "Familjer på äventyr" hörde av sig idag och tittarsiffrorna för första avsnittet låg på 897 000 tittare och avsnitt nummer två hade 809 000 tittare. Helt galet! Så många människor som tittar på ett program där vi är med! Känns sååååå märkligt!


Så idag var det äntligen dags för fredag och allt vad det innebär! Tjejerna kom hem tidigt från skolan och de hoppade av skolbussen direkt nere vid stranden. Så otroligt härligt att få svalka sig i det 30-gradiga havet! Nere på "vår" strand är det oftast många människor som vi känner och det känns alltid kul att komma dit ner. Idag träffade vi dessutom på en kvinna från Sverige, Gertie, som gärna vill ha lite tips om hur det är att bo på Sri Lanka under ett år, sedan blev det förstås en del tugg med vår tyska vän Jörg.

Idag bjöd Hikkaduwa på en fantastiskt solnedgång och det är vid dessa tillfällen som man står på stranden, tar ett djupt andetag, insuper den fantastiska utsikten och bara njuter av att vara här!

Vilken solnedgång!
Läs hela inlägget »
Ubbe inhandlar frukost nummer 2 för dagen! Ubbe inhandlar frukost nummer 2 för dagen!

Ytterligare en varm och orolig natt, puh! Man är inte riktigt van vid att ha 30 grader i sovrummet...Det märks att det går mot varmare nätter. Mars och april är tydligen riktigt varma månader, inget som vi ser framemot just nu:(

 

Kickade i alla fall igång "lilla" kroppen med en morgonpromenad. På vägen hem fick det bli inhandling av frukost nummer 2 på ett litet hak nere i svängen där det alltid finns något ätbart. Idag blev det korv i ett bröd, ett bröd fyllt med lök och kryddor samt två hoppers för att stilla vår hunger. Det är såååå svårt att variera maten, så ibland sitter vi och fantiserar om både salami och leverpastejmackor! Det händer att det dyker upp en riktigt god köttbit i fantasierna också, med sås då förstås!

Efter att vi varit på marknaden och köpt lite fina grönsaker, så fick det bli en spontananrättning a´la Carin till kvällsmat. Uppfrästa grönsaker, paprika, morot, purjolök, squash och vitlök under en bädd av bacon och ostsås. Jättegott, tyckte jag själv, OM jag inte tagit så förjordat mycket chili i! Börjar bli lite väl mycket inspiration från det lankesiska köket, tyckte tjejerna och tog varsin rostad macka istället:) Så kan det gå!

Vilken uppsjö av vackra grönsaker och så en liten...tv!!
Tja, vad ska vi kalla denna rätten, lankesisk grönsaksgratäng kanske, med sting!
Tja, vad ska vi kalla denna rätten, lankesisk grönsaksgratäng kanske, med sting!
Läs hela inlägget »
Vilken lyx, att få lägga sig i sängen en stund efter frukost:) Vilken lyx, att få lägga sig i sängen en stund efter frukost:)

Vilken varm natt!! När klockan ringde imorse vid 06.00 kändes det som att det var mitt i natten. Både jag och Ubbe hade snurrat rejält i sängen under natten.Än hit, än dit och så ett litet toabesök emellanåt! Hemskt! Så idag gjorde vi något riktigt busigt!!! När tjejerna gått till skolan så kröp vi ner i sängen...igen! Du milde göta petter så skönt det var!!! Så kan man göra när man är ledig från jobbet ett helt år och är på Sri Lanka;)

 

Sedan var det dags för lite action och en utflykt till Galle. Vi bestämde oss för att titta på  kakel samt badrumsporslin till våra badrum på hotellet. Lite väl tidigt kan tyckas, men eftersom att det är ont om tid och vi vill få  färdigt så fort det bara går, så har vi tänkt att ju fler saker vi kan förbereda desto bättre är det. Så idag var vi på kakelvisning! Nu har vi hittat fina plattor både till väggar och golv samt toastolar och fräcka handfat!

Även en onsdag behöver guldkant så ikväll slog vi till med FYRA rutor var av Marabou mintkrokant! Mmmmmm, det kändes inte alls fel! Guldkanter kan allt behövas lite emellanåt, glöm inte det;)

Även kakel/badrumsporslinsvisning kan bli lite tröttsamt...
Åtråvärda chokladkakan!
Åtråvärda chokladkakan!
Läs hela inlägget »
Etiketter: kakel
Finaste besökarna på länge...Bo och Karin, båda över 75 år! Vilka globetrotters! Finaste besökarna på länge...Bo och Karin, båda över 75 år! Vilka globetrotters!

Ja, ser man på! Denna tisdag blev en riktigt trevlig dag, faktiskt lite oväntat! När jag stod svettandes och moppade i huset hör jag plötsligt en tuk-tuk parkera utanför huset och en lankes som frågar -Är du svensk? Jag svarar lite avmätt och kort -Ja, det är jag! Många frågar saker här hela tiden och oftast vill de sälja något, så jag var inte jättepigg när jag svarade! Gick fram mot grinden för att kolla vad han ville och utanför grinden stod sötaste lilla damen och herren som sa -Vi är från Sverige, det var inte lätt att hitta hit! Jag stod som ett frågetecken, vem var detta? När allting var utrett visade det sig att Karin och Bo från Varberg var min gamla jobbarkompis föräldrar. Vilka jättesöta människor! Det blev en kaffe och ett intressant långt samtal. Tyvärr var Ubbe och målade vid huset till den hemlösa flickan. Men jag njöt verkligen av att få besök och att få prata svenska med någon annan än närmaste familjen. Ljuvligt!

 

Efter ett svalkande dopp i havet ägnade vi eftermiddagen åt att förbereda för "lilla" middagsbjudningen ikväll. Vår strandfavorit, Jörg från Tyskland, hade vi bjudit in till middag. Så under eftermiddagen rullades köttbullar i mängder. Åhhh, vilken sensation det blev, han åt, och åt och åt! Otroligt kul när det märks att någon gillar maten! Efterrätten överträffade det mesta, med både Majas kladdkaka, grädde, passionsfrukt, pannacotta och kokos och vi kände oss alla som fullständigt stoppade efteråt. Men vilken härlig dag, med besök i alla former! Tänk vad kul det är med både planerade och oplanerade besök! Kanske att livet skulle bli lite mer roligt med mer spontanitet:)

Flitig hantverkare Ubbe!
Skål och välkommen, trevliga och roliga Jörg!
Läs hela inlägget »

Jaha, vardag igen och måndag. En måndag som faktiskt bjöd på ett nytt köldrekord! Inte som i Sverige just nu, men faktum var att det kändes kyligt här vid frukosten, på riktigt!! Kanske att man ändå vänjer sig vid värmen efter några månader här nere!

Vardagen är här igen och med det också lite motionsbehov. Så idag drog vi ut på en rask promenad efter frukosten. Givetvis hamnade vi på på byggplatsen. Svårt för "vissa" att hålla sig därifrån! Men även jag tycker att det är kul att se vad som hänt sedan sist! Byggubbarna ser alltid så glada ut när vi kommer förbi. Dessutom blir det en liten publik ute på gatan, för att titta på de bleka västerlänningarna gissar jag;)

Resten av dagen användes till tvättning, matlagning, fika med trötta skoltjejer, läxläsning och såklart en lite siesta. För vad vore väl vistelsen här om man kan inte unna sig en lite siesta på måndagseftermiddagen? Oj, oj så skönt!
 

Dagens publik på gatan utanför byggarbetsplatsen!
Full aktivitet!
Full aktivitet!
Läs hela inlägget »
Vårt vattenfilter i huset. Vårt vattenfilter i huset.

Vatten, så självklart, kallt direkt från kranen hemma. Här är det inte lika självklart! Nu är det brist på vatten efter en lång tids torka. Gräsmattan börjar att bli brun och det går åt på tok för mycket vatten, tycker politikerna. Så då stänger regeringen helt enkelt av vattnet dagtid. Under tidig morgon och sen kväll man man bara få ljummet vatten i kranen. Vatten som man definitivt inte kan dricka direkt från kranen utan som först måste renas  i ett filter. Om man sedan vill ha kallt vatten så behöver det kylas i kylskåpet. Vardagen blir lite begränsad när man inte har tillgång till vatten. Eftersom att det är runt 30 grader varmt här så är det vääääldigt skönt att kunna duscha emellanåt och ta sig ett glas kallt vatten! Tror att det kan vara bra att ibland bli påmind om hur enkelt och lyxigt mycket är hemma i Sverige! Många här har inte ens rinnande vatten i sina hus. Precis nedanför där vi bor har regeringen nu gjort en allmän duschplats så att människor ska kunna tvätta av sig oavsett om de har vatten i huset eller inte.  Här finns det ett bås för män och ett för kvinnor. Inte duschar som vi är vana vid, men en brunn med en spann så att man kan tvätta sig hyggligt i alla fall!

 

Söndagen blev en slapp stranddag, med bad och och bokläsning. Trots att vi firade Ubbe redan igår kväll så blev det lite firande även idag. Maja ville förstås göra en kladdkaka och dessutom festade vi till kvällsmaten med Lingongrova samt finfin salami från Svedala. Med en god kladdkaka efteråt så var födelsedagsfirandet i hamn även denna dag! Mums-mums!

Allmän duschplats.
Allmän duschplats.
Lite födelsedagsfirande även idag!
Läs hela inlägget »
Klasskompisar på vift i Galle en lördag! Klasskompisar på vift i Galle en lördag!

Lördag morgon och det känns väldigt tomt i huset...utan familjen Broms!

Denna dag drar dessutom tjejerna iväg till Galle för att träffa kompisar, spela fotboll och bada. Dessa klasskompisar kommer från Norge, Holland, Italien, Ryssland, Tyskland och Sri Lanka. Vilken mix och vilken grym erfarenhet för våra små tjejer! Väldigt kul för dem, men ganska tomt för två "små" föräldrar!

Jag och Ubbe drar ner till stranden och njuter av lugnet, badar, läser en god bok och slumrar lite. Ganska skönt att faktiskt få en stund för sig själv!

Kvällen ägnar vi åt  ett för tidigt födelsedagsfirande av mannen och pappan i familjen! Imorgon är det 44-års dag men en lördag känns roligare att fira på! Vi slår till med att poppa popcorn för första gången sedan vi kom hit och det smakar helt ...ljuvligt! Tack familjen Broms för att ni tog med det från Sverige och ett stort grattis, bästa make och pappa!
 

Åh, vad gott med salta popcorn!
Grattis kära make och pappa!
Läs hela inlägget »
Välsignelse av marken. Välsignelse av marken.

...för det lilla bostadshuset som Ubbe ska hjälpa till att bygga tillsammans med välgörenhetsorganisationen "En hjälpande hand till Hikkaduwa". Innan själva byggstarten måste marken välsignas av  munkar och det måste göras ett visst klockslag, ett visst datum och när stjärnorna står gynnsamt på himlen. Idag på förmiddagen var ett sådant tillfälle, så nu var det dags för välsignelsen.

Strax innan klockan tio kom vi dit och då satt 3 munkar på tomten, det var rökelse och vit(buddhistisk helig färg) tråd var dragen runt hela det tänkta huset och i hörnen hade stod det små altare av palmblad, med blommor och levande ljus. Otroligt fascinerande. Efter att tråden var dragen fick flera kvinnor hålla i den och därefter började en dryg halvtimmes mässande av munkarna. En egndomomlig men rofylld känsla att stå där och lyssna! Väldigt fin ceremoni som verkligen berörde! Kul att få vara med en sådan här dag!
Fortfarande saknas pengar för att bygga färdigt huset, så är det någon som vill donera en slant så hör av er!

Eftermiddagen bjöd på sköna dopp, bodyboard och sol. Därefter slog vi till med take-away-pizza innan det var dags för familjen Broms avresa till flygplatsen. Det är sååå trist med avsked! Men det har varit en ynnest att ha denna härliga familj på besök och vi har haft många sköna diskussioner och skratt under tiden. Tack för det och trevlig resa hem till ett kallt Svedala! Hälsa!

Flickan som ska bo i huset.
"Altare" stod i varje hörn av det tänkta huset.
"Altare" stod i varje hörn av det tänkta huset.
Sista bilden med gänget innan hemfärd!
Sista bilden med gänget innan hemfärd!
Läs hela inlägget »
Vackra Sri Lanka, klart man vill vara här! Vackra Sri Lanka, klart man vill vara här!

Så här är vi nu hela familjen i Hikkaduwa på Sri Lanka efter 5 månader och det känns som att det gått en väldigt lång tid sedan vi tog beslutet att faktiskt dra iväg ett år hit till nästan andra sidan jorden, ett helt annat land, en helt annan kultur och definitivt ett annat klimat!


Vi har till och från pratat om ett äventyr i ett annat land under en längre period, byta miljö, slippa stressen och bara "vara". Fröet till att göra just detta äventyr såddes när vi var här förra gången för ganska exakt ett år sedan och älskade landet. Helt plötsligt började vi klura på hur mycket vi skulle få för vårt hus hemma om vi skulle hyra ut det och hur mycket som skulle bli över efter de nödvändiga räkningarna. Hmmm, kanske att det skulle funka att bo här under en längre tid med de pengarna, plus försäljning av bilen samt lite besparingar och utan att jobba! Redan när vi satt på flyget hem bestämde vi oss för att kunde Ubbe få tjänstledigt under ett år så skulle vi på allvar börja planera för detta!

Efter några veckor blev det klart att Ubbe fick tjänstledigt och då var det bara att börja planera. Kort därefter fick jag också tjänstledigt och sedan var saken bestämd! Genast började vi kolla reseförsäkringar, googla hus och kolla skolor till tjejerna. Det hela gick väldigt fort men det har varit väldigt mycket planering och jobb innan vi väl kom iväg...men just nu känns det som att det var värt varenda stund!


Är otroligt tacksam och glad för att vi inte bara pratade om det utan att vi denna gång faktiskt också fullföljde vår dröm! Just nu känns det bara helt fantastiskt att sitta här!

Så här glada är vi nästan varje dag;)
Läs hela inlägget »
På samtliga skyltar på Sri Lanka står det först på sinhala sedan på tamil. Ser ni någon skillnad på krumelurerna! På samtliga skyltar på Sri Lanka står det först på sinhala sedan på tamil. Ser ni någon skillnad på krumelurerna!

Vilken egoboost det var att gå upp klockan 06.00 denna morgon! Facebook var fullt av glada hejarop och fina kommentarer! Inte utan att man blir lite rörd:) Fortsätter vi i den här branschen skulle det nog kunna hända att vi blir lite stöddiga i familjen Ternön;)

 

Utflykt till Galle och tjejernas skola stod på schemat idag. Klockan 09.00 stod vi på stationen för att ta tåget till Galle och inte helt oväntat var det 25 minuter försenat! Men, men, här har vi ingen brådska, vi väntade förstås med stort tålamod!

Några timmar ägnade vi åt att shoppa loss inne i fortet(mest Anna-Karin;) och titta på den fantastiska utsikten. Sedan var det dags för ett besök på tjejernas skola. Väldigt enkelt och annorlunda var familjen Broms intryck och det stämmer verkligen. Allt är enkelt, lite gammalt, slitet och inte så välförsett med varken läromedel eller teknisk utrustning. Men vad spelar det för roll när tjejerna älskar skolan här och verkligen vill gå dit varje dag! Vad är egentligen viktigast? Kanske något att tänka på även i den svenska skolan?

Nyfikna killar på Galle International college.
Nyfikna killar på Galle International college.
Full fart på PE-lektionen(Physical Education).
Dagens skollunch!
Läs hela inlägget »
Vispning med borrmaskin...funkar också! Vispning med borrmaskin...funkar också!

Ja, ja må han leva...Idag var det så dags för Erik att ta steget från barn till...tonåring(familjen Broms äldste son)! Då gäller det att göra lite extra för den "nya" tonåringen! Önskemålet var marängsviss med banan och chokladsås. Dags att improvisera! Ubbe kom på den briljanta idéen att vi kunde använda borrmaskinen för att vispa äggvita! En riktigt bra idé visade det sig! Toppenfast blev äggvitan!

Medan familjen Broms vältrade sig i vågorna drog jag och Ubbe iväg för att köpa bananer till efterrätten! Och vilken goding fick jag klämma på då! Bebisen i familjen"Tranemo"(vårt fruktställe)fick jag allt hålla i, och kära nån vilken söt liten bebis. En stor bekymmersrynka i pannan hade denna  lilla "pytta", men jag vill betona att hon hade den INNAN jag höll henne!

Erik hade önskat pizza som födelsedagsmiddag, så Spaghetti & co fick höra skön födelsedagssång denna kväll och leverera pizza till två hungriga familjer! Nu förbereds det i köket för en grym marängsviss till efterrätt men enligt hörsägen så är marängerna duktigt klibbiga! Svårt att få något krispigt i detta klimat:) Men det är förstås tanken som räknas;) Så ett stort grattis Erik, på 13-årsdagen! Hipp, hipp hurra för denna fina kille!

 

Kolla in sötisen som jag fick klämma på!
Kolla in sötisen som jag fick klämma på!
Grattis och skål Erik!
Läs hela inlägget »
Ja, så var vi framme vid advokatens kontor... Ja, så var vi framme vid advokatens kontor...

Måndag morgon, och dags för tjejerna att gå till skolan efter en skön helgs vila. Finfina röda feberrosor på Majas kinder, alltså ingen skola för henne denna dag. Tillbaka till sängen efter frukost och tablett. Såå tråkigt, jämrar hon sig, jag vill till skolan(15-åring, snart 16 år!!!)! Bra betyg för den lankesiska skolan:) Har inte hört det så ofta hemma i Sverige!

Jag och Ubbe drog till advokaten för att hämta lite papper till bland annat bygget och banken. Advokaterna i Galle är samlade till ett kvarter inne i fortet där det sitter väldigt många advokater. Standarden på deras kontor är inte riktigt vad vi är vana vi hemma. Små, små kontor i ett ganska rivningsfärdigt hus, skulle man kunna säga! Men vår advokat är grym och det är ju det viktigaste! Eftersom att papprena som vi skulle hämta inte var färdiga så var vi bara TVUNGNA att ta en latte och en macka på ett nytt ställe som vi hittade. Sugar, hetter det och var riktigt, riktigt trevligt inrett, men väldigt dyrt! En kaffe för 30 kronor är nästan som svenska priser!

Efter vår tur till Galle behövde den lilla Humlan tankas. Full tank för 500 rupees, 30 kronor för cirka 5 liter. Det är i alla fall ett bra pris!

Kvällen avslutades med att äta rotty tillsammans med sköna familjen Broms. Åhh, vad gött vi har det även på en måndag...

Sugar, ett riktigt trevligt fikaställe!
Sugar, ett riktigt trevligt fikaställe!
Tankning a la Sri Lanka, alla kommer från alla håll!
Läs hela inlägget »
Plockat bort julen! Plockat bort julen!

Söndag morgon och det fick bli lite utrensning av julen, bortplockning av två jultomtar, lite julkulor, två fina filthjärtan samt två söta julslingor med små tomtenissar. Det gick fort! Så nu inväntar vi "våren":)

Efter att vi förberett för trevliga familjen Broms ankomst så drog vi ner stranden för lite avkylning, över 30 grader ute. Otroligt skönt att svalka oss i havet. Stina och Ubbe lånade bodyboards och surfade runt med dem i de enorma vågorna. Idag var det rött flagg med vågor runt 3 meter höga. Inget att skoja med, 5 personer kom alldeles för långt ut i havet och fick eskort av surfkillarna på sina surfbrädor för att ta sig in igen. Man ska inte underskatta havet här!

Vi 18-tiden ramlade den glada familjen Broms in direkt från Ella. Åhh, vad roligt! Ikväll blev det taccos a la´lankes och det blev inte alls så dumt! Så trevligt att få höra om deras äventyr de senaste dagarna! Gött med lite sällskap i Babelena house idag!

Ubbe och Stina in action!
Ubbe och Stina in action!
Välkommen tillbaka till Hikkaduwa familjen Broms:)
Läs hela inlägget »
Sorgligt...men ibland måste de dö, de stackars råttorna! Sorgligt...men ibland måste de dö, de stackars råttorna!

Lagom till frukosten och lilla rostade mackan fick vi besök av the "cleaningman"(han grovrengör badrum och fläktar en gång i månaden). Nu kan han också titulera sig the "ratman". Efter en råttjakt inne i köket fick han till slut tag på den lille rackaren och slog ihjäl den med en...träbit. Lite, lite sorgligt! Men väldigt skönt att vi nu slipper just den typen av husdjur i köket...

En vacker solig lördag är förstås gjord för bad och sol är på Sri Lanka, så det är klart att vi var "tvungna" att ta en sväng ner till stranden. Vid 18-tiden skulle arkitekten och Janaka komma förbi för att diskutera ritningarna för hotellet. Det där med tider är ju inte lankesernas starka sida, kan man säga utan att överdriva. Arkitekten dök upp 19.30, en sisådär 1,5 timmar försenad. Men han var glad ändå!
Så idag blev det kvällsmat och pizza runt 21.30 och Stina satt och skakade för att hon var så hungrig. Under tiden vi åt blev vi dessutom underhållna av sköna Kim, som är barn till ägarna av Spaghetti & co och dessutom klasskompis med Maja och Stina. En gald 16-åring med lätt till skratt. Så nu är vi mätta och nöjda och inatt sover vi utan oro för nattliga besök! För vem vill ha en råtta springandes i sängen???

Byggmöte med arkitekt och lankesisk partner, Janaka.
Pizzaintag på Spaghetti & co med goa Kim!
Pizzaintag på Spaghetti & co med goa Kim!
Läs hela inlägget »
Ett hungrigt djur som både var sugen på banan, kex och en energibar! Ett hungrigt djur som både var sugen på banan, kex och en energibar!

För andra morgonen i följd vaknade vi och såg att en stor del av en banan var uppäten. Igår tänkte vi inte så mycket på det men när det nu upprepades började vi fundera...När sedan Stina messade från skolan om att någon ätit en bit på hennes kaka , då kändes det inte alls så lustigt! Vi ringde omedelbart vår hyresvärd och han kom hit några timmar senare. Han och hans vän letade runt och försäkrade att det antingen var en ekorre eller en råtta som besökt oss under natten. Men, sa han, om det är en råtta så är den inte här i huset. Åhhh, då kändes ju allt mycket bättre:( Tyvärr blev det ingen fälla ikväll utan vi får vänta till imorgon. Så ikväll gäller det att gömma undan allting ätbart och stänga alla lådor och sova RIKTIGT hårt hela natten;) Vill inte möta en råtta på väg till toan...Usch!!!!!


Över till något positivt, idag har vi försökt att baka kokostoppar. Det gick väl sådär! Smaken var det inget fel på men den färska kokosen är inte så torr så kakorna blev aldrig hårda inuti. Trist men baka är en svår konst! Något mer som också är väldigt roligt och positivt är att vi nu är upp i 200 gillare på Facebooksidan- Jippiebyus, på bara en vecka! Och på bloggen är det mellan 300-400 läsare per dag!!!!! Känns extremt kul och spännande, så ikväll får vi nog allt skåla för det! Ett stort tack till alla er som läser och är intresserade av vad som händer vår lilla familj här på Sri Lanka! Det är sååå roligt! Hör gärna av er om ni har några önskemål om vad vi ska skriva om...ibland kan det vara lite idétorka;)

Nu ska det bakas!
Nu ska det bakas!
Så jäkla fräckt! Över 200 gillare!
Så jäkla fräckt! Över 200 gillare!
Läs hela inlägget »
Fler svenskar hittar till paradisön! Fler svenskar hittar till paradisön!

Onsdagsmorgon och tjejerna åkte som vanligt med bussen vid 06.55. Ja, som två pensionärer sitter vi kvar vid frukostbordet ute på verandan, tittar på fåglarna och skummar av Facebook. Hittade då en text om att den svenska turismen till Sri Lanka ökade med nästan 30 % under 2015. Låter ju otroligt bra och lovande inför framtiden! Tänk vad mycket bra som man hittar på detta eminenta media;)

Under eftermiddagen när vi små pensionärer väl kvicknat till åkte vi ut till den lilla tomten där huset för den hemlösa tjejen ska byggas. Minnsan hade det hänt en del sen sist. Det var fyllt med jordmassor så att det blivit en liten väg in till det tänkta huset. Den 15 januari är det sagt att bygget ska komma igång. Det blir mycket bygga för Ubbe, men då är han ju i sitt rätta element:) Så det kommer att bli perfekt! Frågan är bara vad jag ska roa mig med då?

Kvällarna här fördriver vi ofta med en bok, en dator eller lite musik. Vi pratar  också mycket mer med varandra här. Vi äter länge och pratar mycket, en favoritsysselsättning för hela familjen:) Och nu har vi också tid för det! Fantastiskt lyxigt, för den snacksaliga familjen Ternön;)

Väg på plats!
Väg på plats!
Kvällsmys en torsdagskväll.
Läs hela inlägget »
Elarbete på gång! Elarbete på gång!

Klockan 8.30 idag tystnade samtliga fläktar i Babelena house. Efter att vi kollat runt lite förstod vi att strömmen skulle vara borta hela dagen fram till 17.00. Inte alls så kul när det är mer än 30 grader utomhus! Riktigt svettigt! Så till sist när jag och Ubbe till och med svettades när vi satt och knappade på datorn så var det läge för att fly ner till stranden och den ljuvliga havsbrisen därnere!

 

Framåt kvällen när fläktarna snurrade trofast igen och den vanliga temperaturen inomhus var återställd , så hade Ubbe ett byggmöte via Facetime direkt med Henrik i Sverige. Så otroligt bra att få  feedback på byggplanerna, då vi inte är helt vana vid att bygga hotell;) Tack Henrik och Pär för kloka förslag och tankar! Otroligt bra för oss, detta bygget kommer att bli grymt! Here we come, Jippie, the villa!

Njuter i havsbrisen...
Byggmöte a la Sverige.
Läs hela inlägget »
Bankbesök i Hikkaduwa. Bankbesök i Hikkaduwa.

Uhhhh, upp klockan sex idag, inget vidare! Dessutom ganska mörkt och kyligt(bara 28 grader) efter nattens regn. Nåväl, tjejerna skulle till skolan och vardagen är här!

Efter frukost tog vi en promenad, dags för lite motion, och sedan blev det frukost nummer två på stranden efter ett dopp i havet! Dagens projekt var förutom det vanliga inhandlandet av mat och frukt, ett besök till banken för att öppna ett konto. Att öppna ett konto i Sverige går väl på en sisådär 20 minuter skulle jag tro. Men nu är vi på Sri Lanka och där kan man inte ens öppna ett konto utan ett skrivet brev från vår advokat, måste fylla i ett antal formulär och sedan förstås, det viktigaste, att ha med sig sina finfina företagsstämplar!!! Så idag efter bankbesöket kom vi hem med ett formulär som ska fyllas i av vår advokat, alltså dags för fler möten och inget konto! TÅLAMOD...

 

Kvällen avslutades på ett synnerligen trevligt sätt. Vi fick en förhandsvisning av första avsnittet av "Familjer på äventyr". Riktigt märkligt att se sig själv på film, men väldigt roligt! Verkligen också spännande att få möta de andra familjerna! Det känns som att denna säsongen också kommer att leverera, håller tummarna för det;)

Förhandsvisning av avsnitt 1 "Familjer på äventyr".
Förhandsvisning av avsnitt 1 "Familjer på äventyr".
Läs hela inlägget »
Vårt familjerum på hotellet! Vårt familjerum på hotellet!

Efter en trevlig middag, övernattning i ett kyligt Kandy samt frukost var det dags att äntra minibussen igen för hemfärd. Från 1200 meters höjd ner till kusten och Hikkaduwa är det en betydlig skillnad i grader och fuktighet. Fick faktiskt användning av en långärmad tröja denna gång. En ganska mysig upplevelse:)


Väl hemma igen bjöd Hikkaduwa på över 30-graders värme som slog emot oss. Så det fick bli ett uppiggande dopp i havet.
Ikväll dukade vi fram en riktig festmåltid! Familjen Broms hade med sig BÅDE svensk Lingongrova och ost, så det plockade vi fram och satt och mumsade på tillsammans med inhemskt te. Vilken sensation! Många smörgåsar blev det!

Efter dagens värme så kom äntligen ösregnet framåt kvällen utanför fönstret. En underbar känsla och uppfriskande inför natten! Hoppas på att temperaturen går ner någon grad nu i sovrummet så att det kanske håller sig runt 29. Imorgon, är det vardag och dags för skolan! Hopp i säng!

 

Hemma igen i Babelena house.
Mmmmm, lingongrova med svensk ost!
Läs hela inlägget »
De små elefanterna matas flera gånger om dagen med flaska tills de är 5 år! De små elefanterna matas flera gånger om dagen med flaska tills de är 5 år!

04.30 ringde klockan imorse och då var det dags för ssmtliga i Babelena house att ta plats i minivanen för att fara till Kandy, 21 mil och cirka 4,5 timmars åkande! Delmålet utmed vägen var ett besök på Pinnawala elefanthem. Ett daghem för små föräldralösa och skadade elefanter. Cirka 100 stycken tama elefanter finns där och det är de största antalet tama elefanter som finns samlade på ett ställe i hela världen.


Efter lunch besökte vi Botanical garden i Kandy, och det var ett häftigt ställe. En jättestor trädgård med de konstigaste växter och träd. Mysigt att bara strosa runt och titta. På kvällskvisten hamnade vi på hotell Forest Glen(inget bra hotell) en bit utanför Kandy där vi också träffade på familjen Lemurell, kompisar till familjen Broms. Inte helt fel att krypa ner i en säng med svala rena lakan denna söndag. Imorgon väntar hemfärd till Hikkaduwa och sedan skola på tisdag. Tills dess njuter vi av ledigheten!

Hela gänget inklusive vår chaufför!
Hela gänget inklusive vår chaufför!
Rastlösa barn och vuxna får klättra "av"sig!
Rastlösa barn och vuxna får klättra "av"sig!
Läs hela inlägget »
Lunchdags Lunchdags

Tidigt denna morgon ligger jag och laddar för att besöka söndagsmarknaden med familjen Broms och funderar över vad jag ska visa dem och då helt plötsligt slår det mig att det är...ju lördag! Alltså ingen idé att besöka någon söndagsmarknad;) Nåväl, lördagar är ju bra dagar också;) Vi äter bananer, passionsfrukt, papaya och ananas med Anna-Karins underbara musli till frukost och sedan till "efterrätt" blir det stekt ägg och rostad macka samt kaffe. Åhhh, vad gott och vad trevligt med goda vänner i huset! Inte undra på att man känner sig väldigt mätt och glad när det är dags för surf och strand.

Framåt kvällkvisten, efter duschen är det dags för hela gänget att packa så smått. Familjen Broms ska åka på en tur uppe i bergen i en vecka med avresa imorgon till Kandy klockan 05.00, och familjen Ternön ska följa med och bo en natt i Kandy och sedan åka tillbaka för då börjar tjejernas skola igen. På väg till Kandy imorgon ska vi besöka ett elefantdaghem, Pinnawala. Det ska bli väldigt intressant och höra om hur de tar hand om övergivna små elefantungar, och se dessa små sötnosar! Så ikväll blir det ytterligare en tidig kväll! Innan sänggåendet får det bli en pizza och ett glas rött. Det sover man gott på!
 

Idag var det dags för sophämtning i Hikkaduwa!
Läs hela inlägget »
Adam och Mikael välinsmorda och glada! Adam och Mikael välinsmorda och glada!

Efter en hejdundrande nyårsfest på stranden med buffé, vin, bubbel, discodans och trevligt umgänge var vi allt lite sega denna morgon!
Dessutom hade familjen Broms fått en rejäl dos av solen och fick smörja in sig ordentligt inför dagens strandäventyr.

Det blev en lugn och skön dag på stranden. Bad, och sandaktiviteter varvades med kortspel i skuggan. Framåt eftermiddagen var vi alla överens om att ta det lugnt under kvällen. Väl hemma gräddade Ubbe pannkakor i mängder till oss. Tillsammans med banan, kokos och honung/sirap blev det nyårsdagens middag. Jättegott och mysigt! Mikael lurade på verandan för att få tag på den perfekta bilden av en "fruitbat"(fruktfladdermus) som vi lockade fram med bananer. Dessvärre utan någon större framgång! Det blir till att göra nya försök en annan kväll. Tidig sänggång ikväll, för nu laddar vi för söndagens marknad! God natt!

 

Kortspel i skuggan!
Kortspel i skuggan!
Mikael spanar i "vassen".
Läs hela inlägget »

2016 > 01

Laurent, Ubbe, jag och Binia. Laurent, Ubbe, jag och Binia.

En mycket trevlig lördagskväll blev det efter att vi lyckats leta oss fram till huset i Karapitya. Familjen Stieger- Fraser bjöd på otroligt god mat, vin och intressanta samtal! Sååå spännande att komma hem till någon för första gången och se och höra hur de lever!

Denna dag var en mulen och synnerligen slö söndag! Kollade in lite film...mitt på dagen...drog i oss en påse svensk fantastiskt god lakrits(tack syster Bettan)...och slöade mest i soffan. Senare på dagen var det dags för lite motion så då tog vi "Apostlahästarna" ner till byn för lite söndagsmiddag.

Söndagsmiddagen blev en hamburgare på "Nordic house", där de gör riktigt goda hamburgare, och dyra! Otroligt att man betalar 60 kronor för en hamburgare på Sri Lanka, nästan samma pris som i Sverige, men ack så gott! Samtidigt spelades Abbas, Super trouper, i högtalarna så vi satt alla och nynnade med i låten, och skänkte en tanke till Sverige. Tänk ändå detta lilla land med så få invånare och att det finns svenska spår nästan överallt i världen när man letar. Ja, Sverige är fantastiskt på många sätt, kan kanske behöva sägas dessa dagar!!

 

Viva lakrits, sååååå goda! (Nu blev det visst lite reklam för M****o, kan man få lite reklampengar i efterhand, tro;)
Viva lakrits, sååååå goda! (Nu blev det visst lite reklam för M****o, kan man få lite reklampengar i efterhand, tro;)
Söndagsmiddag!
Läs hela inlägget »
Dags för ansökan! Dags för ansökan!

Hmmm, slog oss denna morgon att det är den 2 februari som man senast måste söka till det svenska gymnasiet! Ooops, lite bråttom blev det! Så förmiddagen har ägnats åt att skriva brev, scanna in betyg och intyg för att under morgondagen få iväg allt till Gymnasieantagningen i Halland. Eftersom att Maja inte kommer att ha fullständigt betyg enligt det svenska systemet så får hon söka i den fria kvoten och då bestämmer varje enskilt gymnasium  om eleven får en plats eller inte! Så nu håller vi tummarna för att Peder Skrivares gymnasium i Varberg förstår att Maja är en riktig stjärnstudent;) även utan ett fullständigt betyg!

Idag har Maja haft kompisar här och varit nere på stranden med dem. Verkligen kul när det väl inträffar, ganska sällan dessvärre! Så resten av familjen fick roa sig själv. Med ett mulet Hikkaduwa var inte stranden så frestande som vanligt så vi hängde på "Homegrown" till lunch och åt "lankesisk rice and curry". De har en grym mix där av asiatiskt och europeiskt i form av papadam och guacemole. Mums!

Ikväll är vi bjudna hem till en fransk/schweizisk/norsk familj i Karapitya(30 min härifrån), så nu laddar vi för trevliga samtal, god mat och kanske lite vin! Har inte varit där tidigare så det känns spännande! Återkommer imorgon med en fullständig rapport!

Mums med gucamole och papadam!
Mums med gucamole och papadam!
Läs hela inlägget »
Svettiga efter en timmes yoga. Svettiga efter en timmes yoga.

Så var man återigen tillbaka på yogabanan efter nästan två månaders uppehåll. Så skönt att få en stunds yoga/meditation/stillhet denna morgon. Idag var Sindy med från metropolen Rolfstorp!!!!! Hon är här med sin familj för två månaders resande på Sri Lanka. Jättekul!
 

När tjejerna slutade skolan denna fredag gick de av bussen direkt nere på stranden för ett dopp och lite "mellanmål" på Universal beach. Framåt kvällen åt vi middag med Sindys familj och avslutade med en liten sängfösare i Babelena house. De små barnen tre och fem år var helt lyriska över att få se på tecknad film hemma hos oss och satt som små ljus bredvid de stora tjejerna framför datorn! Ja, det var ett tag sedan våra tjejer var så små! Tiden går fort! Det gäller att använda den rätt;)

Coola badtjejer!
Fullständigt koncentrerade små sötisar!
Fullständigt koncentrerade små sötisar!
Läs hela inlägget »
Sköna lirare från Västerås Marcus, Fredrik och Susanne Esseen. Sköna lirare från Västerås Marcus, Fredrik och Susanne Esseen.

Så många roliga och intressanta människor vi stöter på härnere. Det är helt otroligt! Det blir ännu fler nu när man är lite filmstjärna;) Idag träffade vi familjen Esseen från Västerås som, tacka gud, levererade svensk salami direkt från Stora Ekeby kött till oss här i Hikkaduwa. Vilken service och lycka! Har redan ätit salamimackor två gånger denna dag!

 

Efter skolans slut och ett lass pasta var det dags för lite kiteträning nere på stranden för Majas klasskompis Sebastian och med Majas assistans. Ubbe och Sebastian ska åka iväg nästa helg och köra kite på riktigt i Kalipitya, så det är förstås bra att öva lite innan. Tyvärr var vinden alltför mesig så det blev bara en liten stund för Sebastian. Men han verkade nöjd ändå. Vi var också nöjda efter ett kvällsdopp i härligt 29-gradigt vatten och en salamimacka som väntade hemma. Vad mer kan man begära en torsdag?

Pedagogiska Ubbe i full fart med kiteutrustningen!
Pedagogiska Ubbe i full fart med kiteutrustningen!
Läs hela inlägget »
Redo för frukost insnärjd i sarong och två handdukar! Redo för frukost insnärjd i sarong och två handdukar!

Nu när det varit lite av en "värmebölja" är inte bara människorna lite extra trötta och varma utan också myggorna verkar vara på ett riktigt dåligt humör! Detta märks tydligt under frukosten varje morgon, då det känns som att en stor del av Hikkaduwas myggor bestämt sig för att hänga utanför Babelena house. Idag satt vi helt "kokongade" och käkade frukost, och ändå är det någon ettrig liten mygga som får tag i en liten tå och sticker till:( Rackarns tröttsamt!

 

Gårdagens massage satt igång kroppen på något sätt, så både jag och Ubbe har varit tunga i huvudet idag. Jag var till och med tvungen att inta sängläge under eftermiddagen. Inget vidare! Som tur var kom Stina och stödvilade med mig efter skolan på grund av onda öron!

Kvällen avslutade vi med choklad, popcorn samt tredje avsnittet av "Familjer på äventyr". Oj vad roligt det är att se sig själv i tv:n, det känns så längesedan vi filmade. Tyvärr får vi se det efter er i Sverige, vilket känns lite trist.  Men "den som väntar på något gott väntar alltid för länge", eller hur är det man säger;)

Men fördragna gardiner och en liten fläkt går det fint att vila inomhus även på Sri Lanka!
Men fördragna gardiner och en liten fläkt går det fint att vila inomhus även på Sri Lanka!
Spännande med avsnitt 3!
Spännande med avsnitt 3!
Läs hela inlägget »
Ubbe laddar för en massage! Ubbe laddar för en massage!

Efter ett par dagars seg värk i ena axeln bestämde vi oss idag för att ta en lankesisk massage i Hikkaduwa. Här har vi inte testat massage förut. Så klockan 15.00 intog vi varsin säng bredvid varandra i ett svalt rum. Jag fick en kvinna och Ubbe fick en man som massör. Under 45 minuter fick vi massage på nacke, axlar och rygg och därefter bjöds vi på en 20 minuter fot- och vadmassage. Ja, vad ska man säga...de älskar olja i detta land..gärna mycket olja. Glidigt och blankt ska det vara...och det var det! Nästan så att vi halkade omkull när vi skulle gå därifrån efter fot/vad-massagen och då hade de ändå torkat av det värsta på våra fötter! Hur som helst en väldigt skön avkoppling är det, även om det inte går att jämföra med svensk massage. Kanske ska man inte ens jämföra, detta är auryvedisk lankesisk massage, kanske att man bara ska vara nöjd med det!

På kvällskvisten körde vi vidare på temat olja/skönhet och testade en lankesisk hårolja av kokos, aloe vera m.m. Vi hällde en hel del i håret alla tre(Ubbe hoppade eftersom att han inte trodde att det skulle ge något direkt resultat) och så väntade vi. Vet inte om det blev något enormt fluffigt hårsvall efter duschen, men det kan ju inte göra någon skada i alla fall, och prova måste vi ju göra:)

Mirakelkur för håret?
Mirakelkur för håret?
Läs hela inlägget »
Sitter och väntar på banken. Här står man i kö nästan PÅ varandra! Inga hemligheter här inte! Sitter och väntar på banken. Här står man i kö nästan PÅ varandra! Inga hemligheter här inte!

Så var det återigen dags för ett besök på banken, denna följetong är nog inne på avsnitt 11, skulle jag tro! Jo, då efter att vi visat upp passen och gett bankpersonalen en kopia av dessa så skulle de maila oss kontonumret under dagen. Hej då och tack, så var det avklarat, eller inte??!! Fortfarande inget mail och klockan är nu 21.30!!! Spännande fortsättning lär följa...

 

För att trösta oss åkte vi direkt till Keells, ett västerländskt matvaruhus i Galle med diverse godsaker. Där shoppade vi loss med grönmögelost, disktrasor a la Sverige, mycket goda chips , kycklingfile,  m.m. Härligt att strosa runt, titta, lukta och handla!

Kvällen avslutades med ett dopp i havet i en magnifik solnedgång och därefter slog vi till med pasta, stekt kyckling med grönmögelostsås hemma i Babelena house! Alldeles underbart! Så gött man kan ha det en vanlig måndagskväll! En bra start på veckan helt enkelt!

På Keells är det till och med kul att handla mat!
På Keells är det till och med kul att handla mat!
Ljuvliga kvällsdopp!
Läs hela inlägget »
Fullmåne över Babelena house Fullmåne över Babelena house

Söndag och dagen efter "Full moon Puja". Kolla in bilden så förstår ni kanske varför det heter så. Varje månad när det är fullmåne så är det en högtid. Är det en vardag så är barnen lediga från skolan, många restauranger har stängt och många som har öppet serverar ingen öl. Så lördagskvällen bjöd på en maffig fullmåne!

Idag var vi återigen hos advokaten. Just detta med att öppna ett bankkonto har verkligen dragit ut på tiden. Bankens lokalkontor här i Hikka låter oss inte öppna ett konto här men vi kan öppna ett på samma banks lokalkontor i Galle???? Så kan det vara!! Så idag fick också vår partner, Janaka, skriva under så att vi imorgon kan "få" öppna ett bankkonto. Lite bakvänt och annorlunda!

Vi körde vilodag idag nere på stranden för att ladda inför veckan som kommer och det var förstås härligt! Efter lite strandhäng tog jag och Maja en promenad hem medan Stina och Ubbe tog Humlan. Det känns som att man lätt blir lite bekväm här i värmen. Lite jobbigare attt göra fysiska saker och lite jobbigare att också göra mentala saker. Kanske är det så att både kropp och knopp går ner på sparlåga när det är mer än 30 grader, vad vet jag?
När vi promenarede hem gick vi förbi det lilla haket i svängen och där satt en man som antagligen åt lite kvällsmat. En stor bit vitt bröd som han delade mitt itu och sedan hällde han en hel påse med chilikryddor på. Han försäkrade att starkt, nej, det är det verkligen inte! Skulle tro att det skulle börja brinna i halsen på oss om vi skulle smaka på den! Det spelar nog ingen roll hur länge vi skulle bo här för vi lär aldrig kunna käka den mackan!

En koncentrerad Janaka plitar ner sin namnteckning för att vi ska få öppna ett bankkonto!
En koncentrerad Janaka plitar ner sin namnteckning för att vi ska få öppna ett bankkonto!
En hyfsat stark och torr(skulle jag tro) macka!
Läs hela inlägget »
Marknad i Galle Marknad i Galle

Idag var det otroligt varmt och knappt någon bris men det var dags för marknad i Galle, så vi hyrde en motorcykel extra för att att tillsammans kunna köra till Galle. Jag med Maja och Ubbe med Stina. Otroligt kul att köra och vilken tur att det var Pojaday(fullmånesdag) vilket innebar många lediga lankeser och väldigt lite trafik! Marknaden är en fairtrade marknad med fokus på miljövänligt och närproducerat, Dessvärre ingen folkstorm där men trevligt och första gången det anordnades i Galle.
Galle är en fantastisk stad med en mix av många olika kulturer, speciellt innan för murarna. Det sägs att innanför murarna är fastighetspriset världens dyraste! Mycket av det som finns där är otroligt vackert och smakfullt!

När det var dags för oss att köra hem, då kom regnet! Man tror inte att man kan frysa här, någonsin, men när regnet kommer och det slår emot en som småspik i 50 kilometer/timme, då fryser man! Så när vi kom hem slog vi till med värsta svenska mysreceptet, varm choklad och ostmacka och det kan jag lova att när regnet fullständigt forsar ner från himlen, så funkar det receptet också här, på Sri Lanka. Ohh, vad mysigt:)

En av alla vackra fasader i fortet!
Fullständigt plaskvåta efter forsande ösregn!
Fullständigt plaskvåta efter forsande ösregn!
Läs hela inlägget »
Filmvisning av någon rolig film nere vid stranden! Filmvisning av någon rolig film nere vid stranden!

Oj, vilken grej! Anna, producenten för "Familjer på äventyr" hörde av sig idag och tittarsiffrorna för första avsnittet låg på 897 000 tittare och avsnitt nummer två hade 809 000 tittare. Helt galet! Så många människor som tittar på ett program där vi är med! Känns sååååå märkligt!


Så idag var det äntligen dags för fredag och allt vad det innebär! Tjejerna kom hem tidigt från skolan och de hoppade av skolbussen direkt nere vid stranden. Så otroligt härligt att få svalka sig i det 30-gradiga havet! Nere på "vår" strand är det oftast många människor som vi känner och det känns alltid kul att komma dit ner. Idag träffade vi dessutom på en kvinna från Sverige, Gertie, som gärna vill ha lite tips om hur det är att bo på Sri Lanka under ett år, sedan blev det förstås en del tugg med vår tyska vän Jörg.

Idag bjöd Hikkaduwa på en fantastiskt solnedgång och det är vid dessa tillfällen som man står på stranden, tar ett djupt andetag, insuper den fantastiska utsikten och bara njuter av att vara här!

Vilken solnedgång!
Läs hela inlägget »
Ubbe inhandlar frukost nummer 2 för dagen! Ubbe inhandlar frukost nummer 2 för dagen!

Ytterligare en varm och orolig natt, puh! Man är inte riktigt van vid att ha 30 grader i sovrummet...Det märks att det går mot varmare nätter. Mars och april är tydligen riktigt varma månader, inget som vi ser framemot just nu:(

 

Kickade i alla fall igång "lilla" kroppen med en morgonpromenad. På vägen hem fick det bli inhandling av frukost nummer 2 på ett litet hak nere i svängen där det alltid finns något ätbart. Idag blev det korv i ett bröd, ett bröd fyllt med lök och kryddor samt två hoppers för att stilla vår hunger. Det är såååå svårt att variera maten, så ibland sitter vi och fantiserar om både salami och leverpastejmackor! Det händer att det dyker upp en riktigt god köttbit i fantasierna också, med sås då förstås!

Efter att vi varit på marknaden och köpt lite fina grönsaker, så fick det bli en spontananrättning a´la Carin till kvällsmat. Uppfrästa grönsaker, paprika, morot, purjolök, squash och vitlök under en bädd av bacon och ostsås. Jättegott, tyckte jag själv, OM jag inte tagit så förjordat mycket chili i! Börjar bli lite väl mycket inspiration från det lankesiska köket, tyckte tjejerna och tog varsin rostad macka istället:) Så kan det gå!

Vilken uppsjö av vackra grönsaker och så en liten...tv!!
Tja, vad ska vi kalla denna rätten, lankesisk grönsaksgratäng kanske, med sting!
Tja, vad ska vi kalla denna rätten, lankesisk grönsaksgratäng kanske, med sting!
Läs hela inlägget »
Vilken lyx, att få lägga sig i sängen en stund efter frukost:) Vilken lyx, att få lägga sig i sängen en stund efter frukost:)

Vilken varm natt!! När klockan ringde imorse vid 06.00 kändes det som att det var mitt i natten. Både jag och Ubbe hade snurrat rejält i sängen under natten.Än hit, än dit och så ett litet toabesök emellanåt! Hemskt! Så idag gjorde vi något riktigt busigt!!! När tjejerna gått till skolan så kröp vi ner i sängen...igen! Du milde göta petter så skönt det var!!! Så kan man göra när man är ledig från jobbet ett helt år och är på Sri Lanka;)

 

Sedan var det dags för lite action och en utflykt till Galle. Vi bestämde oss för att titta på  kakel samt badrumsporslin till våra badrum på hotellet. Lite väl tidigt kan tyckas, men eftersom att det är ont om tid och vi vill få  färdigt så fort det bara går, så har vi tänkt att ju fler saker vi kan förbereda desto bättre är det. Så idag var vi på kakelvisning! Nu har vi hittat fina plattor både till väggar och golv samt toastolar och fräcka handfat!

Även en onsdag behöver guldkant så ikväll slog vi till med FYRA rutor var av Marabou mintkrokant! Mmmmmm, det kändes inte alls fel! Guldkanter kan allt behövas lite emellanåt, glöm inte det;)

Även kakel/badrumsporslinsvisning kan bli lite tröttsamt...
Åtråvärda chokladkakan!
Åtråvärda chokladkakan!
Läs hela inlägget »
Etiketter: kakel
Finaste besökarna på länge...Bo och Karin, båda över 75 år! Vilka globetrotters! Finaste besökarna på länge...Bo och Karin, båda över 75 år! Vilka globetrotters!

Ja, ser man på! Denna tisdag blev en riktigt trevlig dag, faktiskt lite oväntat! När jag stod svettandes och moppade i huset hör jag plötsligt en tuk-tuk parkera utanför huset och en lankes som frågar -Är du svensk? Jag svarar lite avmätt och kort -Ja, det är jag! Många frågar saker här hela tiden och oftast vill de sälja något, så jag var inte jättepigg när jag svarade! Gick fram mot grinden för att kolla vad han ville och utanför grinden stod sötaste lilla damen och herren som sa -Vi är från Sverige, det var inte lätt att hitta hit! Jag stod som ett frågetecken, vem var detta? När allting var utrett visade det sig att Karin och Bo från Varberg var min gamla jobbarkompis föräldrar. Vilka jättesöta människor! Det blev en kaffe och ett intressant långt samtal. Tyvärr var Ubbe och målade vid huset till den hemlösa flickan. Men jag njöt verkligen av att få besök och att få prata svenska med någon annan än närmaste familjen. Ljuvligt!

 

Efter ett svalkande dopp i havet ägnade vi eftermiddagen åt att förbereda för "lilla" middagsbjudningen ikväll. Vår strandfavorit, Jörg från Tyskland, hade vi bjudit in till middag. Så under eftermiddagen rullades köttbullar i mängder. Åhhh, vilken sensation det blev, han åt, och åt och åt! Otroligt kul när det märks att någon gillar maten! Efterrätten överträffade det mesta, med både Majas kladdkaka, grädde, passionsfrukt, pannacotta och kokos och vi kände oss alla som fullständigt stoppade efteråt. Men vilken härlig dag, med besök i alla former! Tänk vad kul det är med både planerade och oplanerade besök! Kanske att livet skulle bli lite mer roligt med mer spontanitet:)

Flitig hantverkare Ubbe!
Skål och välkommen, trevliga och roliga Jörg!
Läs hela inlägget »

Jaha, vardag igen och måndag. En måndag som faktiskt bjöd på ett nytt köldrekord! Inte som i Sverige just nu, men faktum var att det kändes kyligt här vid frukosten, på riktigt!! Kanske att man ändå vänjer sig vid värmen efter några månader här nere!

Vardagen är här igen och med det också lite motionsbehov. Så idag drog vi ut på en rask promenad efter frukosten. Givetvis hamnade vi på på byggplatsen. Svårt för "vissa" att hålla sig därifrån! Men även jag tycker att det är kul att se vad som hänt sedan sist! Byggubbarna ser alltid så glada ut när vi kommer förbi. Dessutom blir det en liten publik ute på gatan, för att titta på de bleka västerlänningarna gissar jag;)

Resten av dagen användes till tvättning, matlagning, fika med trötta skoltjejer, läxläsning och såklart en lite siesta. För vad vore väl vistelsen här om man kan inte unna sig en lite siesta på måndagseftermiddagen? Oj, oj så skönt!
 

Dagens publik på gatan utanför byggarbetsplatsen!
Full aktivitet!
Full aktivitet!
Läs hela inlägget »
Vårt vattenfilter i huset. Vårt vattenfilter i huset.

Vatten, så självklart, kallt direkt från kranen hemma. Här är det inte lika självklart! Nu är det brist på vatten efter en lång tids torka. Gräsmattan börjar att bli brun och det går åt på tok för mycket vatten, tycker politikerna. Så då stänger regeringen helt enkelt av vattnet dagtid. Under tidig morgon och sen kväll man man bara få ljummet vatten i kranen. Vatten som man definitivt inte kan dricka direkt från kranen utan som först måste renas  i ett filter. Om man sedan vill ha kallt vatten så behöver det kylas i kylskåpet. Vardagen blir lite begränsad när man inte har tillgång till vatten. Eftersom att det är runt 30 grader varmt här så är det vääääldigt skönt att kunna duscha emellanåt och ta sig ett glas kallt vatten! Tror att det kan vara bra att ibland bli påmind om hur enkelt och lyxigt mycket är hemma i Sverige! Många här har inte ens rinnande vatten i sina hus. Precis nedanför där vi bor har regeringen nu gjort en allmän duschplats så att människor ska kunna tvätta av sig oavsett om de har vatten i huset eller inte.  Här finns det ett bås för män och ett för kvinnor. Inte duschar som vi är vana vid, men en brunn med en spann så att man kan tvätta sig hyggligt i alla fall!

 

Söndagen blev en slapp stranddag, med bad och och bokläsning. Trots att vi firade Ubbe redan igår kväll så blev det lite firande även idag. Maja ville förstås göra en kladdkaka och dessutom festade vi till kvällsmaten med Lingongrova samt finfin salami från Svedala. Med en god kladdkaka efteråt så var födelsedagsfirandet i hamn även denna dag! Mums-mums!

Allmän duschplats.
Allmän duschplats.
Lite födelsedagsfirande även idag!
Läs hela inlägget »
Klasskompisar på vift i Galle en lördag! Klasskompisar på vift i Galle en lördag!

Lördag morgon och det känns väldigt tomt i huset...utan familjen Broms!

Denna dag drar dessutom tjejerna iväg till Galle för att träffa kompisar, spela fotboll och bada. Dessa klasskompisar kommer från Norge, Holland, Italien, Ryssland, Tyskland och Sri Lanka. Vilken mix och vilken grym erfarenhet för våra små tjejer! Väldigt kul för dem, men ganska tomt för två "små" föräldrar!

Jag och Ubbe drar ner till stranden och njuter av lugnet, badar, läser en god bok och slumrar lite. Ganska skönt att faktiskt få en stund för sig själv!

Kvällen ägnar vi åt  ett för tidigt födelsedagsfirande av mannen och pappan i familjen! Imorgon är det 44-års dag men en lördag känns roligare att fira på! Vi slår till med att poppa popcorn för första gången sedan vi kom hit och det smakar helt ...ljuvligt! Tack familjen Broms för att ni tog med det från Sverige och ett stort grattis, bästa make och pappa!
 

Åh, vad gott med salta popcorn!
Grattis kära make och pappa!
Läs hela inlägget »
Välsignelse av marken. Välsignelse av marken.

...för det lilla bostadshuset som Ubbe ska hjälpa till att bygga tillsammans med välgörenhetsorganisationen "En hjälpande hand till Hikkaduwa". Innan själva byggstarten måste marken välsignas av  munkar och det måste göras ett visst klockslag, ett visst datum och när stjärnorna står gynnsamt på himlen. Idag på förmiddagen var ett sådant tillfälle, så nu var det dags för välsignelsen.

Strax innan klockan tio kom vi dit och då satt 3 munkar på tomten, det var rökelse och vit(buddhistisk helig färg) tråd var dragen runt hela det tänkta huset och i hörnen hade stod det små altare av palmblad, med blommor och levande ljus. Otroligt fascinerande. Efter att tråden var dragen fick flera kvinnor hålla i den och därefter började en dryg halvtimmes mässande av munkarna. En egndomomlig men rofylld känsla att stå där och lyssna! Väldigt fin ceremoni som verkligen berörde! Kul att få vara med en sådan här dag!
Fortfarande saknas pengar för att bygga färdigt huset, så är det någon som vill donera en slant så hör av er!

Eftermiddagen bjöd på sköna dopp, bodyboard och sol. Därefter slog vi till med take-away-pizza innan det var dags för familjen Broms avresa till flygplatsen. Det är sååå trist med avsked! Men det har varit en ynnest att ha denna härliga familj på besök och vi har haft många sköna diskussioner och skratt under tiden. Tack för det och trevlig resa hem till ett kallt Svedala! Hälsa!

Flickan som ska bo i huset.
"Altare" stod i varje hörn av det tänkta huset.
"Altare" stod i varje hörn av det tänkta huset.
Sista bilden med gänget innan hemfärd!
Sista bilden med gänget innan hemfärd!
Läs hela inlägget »
Vackra Sri Lanka, klart man vill vara här! Vackra Sri Lanka, klart man vill vara här!

Så här är vi nu hela familjen i Hikkaduwa på Sri Lanka efter 5 månader och det känns som att det gått en väldigt lång tid sedan vi tog beslutet att faktiskt dra iväg ett år hit till nästan andra sidan jorden, ett helt annat land, en helt annan kultur och definitivt ett annat klimat!


Vi har till och från pratat om ett äventyr i ett annat land under en längre period, byta miljö, slippa stressen och bara "vara". Fröet till att göra just detta äventyr såddes när vi var här förra gången för ganska exakt ett år sedan och älskade landet. Helt plötsligt började vi klura på hur mycket vi skulle få för vårt hus hemma om vi skulle hyra ut det och hur mycket som skulle bli över efter de nödvändiga räkningarna. Hmmm, kanske att det skulle funka att bo här under en längre tid med de pengarna, plus försäljning av bilen samt lite besparingar och utan att jobba! Redan när vi satt på flyget hem bestämde vi oss för att kunde Ubbe få tjänstledigt under ett år så skulle vi på allvar börja planera för detta!

Efter några veckor blev det klart att Ubbe fick tjänstledigt och då var det bara att börja planera. Kort därefter fick jag också tjänstledigt och sedan var saken bestämd! Genast började vi kolla reseförsäkringar, googla hus och kolla skolor till tjejerna. Det hela gick väldigt fort men det har varit väldigt mycket planering och jobb innan vi väl kom iväg...men just nu känns det som att det var värt varenda stund!


Är otroligt tacksam och glad för att vi inte bara pratade om det utan att vi denna gång faktiskt också fullföljde vår dröm! Just nu känns det bara helt fantastiskt att sitta här!

Så här glada är vi nästan varje dag;)
Läs hela inlägget »
På samtliga skyltar på Sri Lanka står det först på sinhala sedan på tamil. Ser ni någon skillnad på krumelurerna! På samtliga skyltar på Sri Lanka står det först på sinhala sedan på tamil. Ser ni någon skillnad på krumelurerna!

Vilken egoboost det var att gå upp klockan 06.00 denna morgon! Facebook var fullt av glada hejarop och fina kommentarer! Inte utan att man blir lite rörd:) Fortsätter vi i den här branschen skulle det nog kunna hända att vi blir lite stöddiga i familjen Ternön;)

 

Utflykt till Galle och tjejernas skola stod på schemat idag. Klockan 09.00 stod vi på stationen för att ta tåget till Galle och inte helt oväntat var det 25 minuter försenat! Men, men, här har vi ingen brådska, vi väntade förstås med stort tålamod!

Några timmar ägnade vi åt att shoppa loss inne i fortet(mest Anna-Karin;) och titta på den fantastiska utsikten. Sedan var det dags för ett besök på tjejernas skola. Väldigt enkelt och annorlunda var familjen Broms intryck och det stämmer verkligen. Allt är enkelt, lite gammalt, slitet och inte så välförsett med varken läromedel eller teknisk utrustning. Men vad spelar det för roll när tjejerna älskar skolan här och verkligen vill gå dit varje dag! Vad är egentligen viktigast? Kanske något att tänka på även i den svenska skolan?

Nyfikna killar på Galle International college.
Nyfikna killar på Galle International college.
Full fart på PE-lektionen(Physical Education).
Dagens skollunch!
Läs hela inlägget »
Vispning med borrmaskin...funkar också! Vispning med borrmaskin...funkar också!

Ja, ja må han leva...Idag var det så dags för Erik att ta steget från barn till...tonåring(familjen Broms äldste son)! Då gäller det att göra lite extra för den "nya" tonåringen! Önskemålet var marängsviss med banan och chokladsås. Dags att improvisera! Ubbe kom på den briljanta idéen att vi kunde använda borrmaskinen för att vispa äggvita! En riktigt bra idé visade det sig! Toppenfast blev äggvitan!

Medan familjen Broms vältrade sig i vågorna drog jag och Ubbe iväg för att köpa bananer till efterrätten! Och vilken goding fick jag klämma på då! Bebisen i familjen"Tranemo"(vårt fruktställe)fick jag allt hålla i, och kära nån vilken söt liten bebis. En stor bekymmersrynka i pannan hade denna  lilla "pytta", men jag vill betona att hon hade den INNAN jag höll henne!

Erik hade önskat pizza som födelsedagsmiddag, så Spaghetti & co fick höra skön födelsedagssång denna kväll och leverera pizza till två hungriga familjer! Nu förbereds det i köket för en grym marängsviss till efterrätt men enligt hörsägen så är marängerna duktigt klibbiga! Svårt att få något krispigt i detta klimat:) Men det är förstås tanken som räknas;) Så ett stort grattis Erik, på 13-årsdagen! Hipp, hipp hurra för denna fina kille!

 

Kolla in sötisen som jag fick klämma på!
Kolla in sötisen som jag fick klämma på!
Grattis och skål Erik!
Läs hela inlägget »
Ja, så var vi framme vid advokatens kontor... Ja, så var vi framme vid advokatens kontor...

Måndag morgon, och dags för tjejerna att gå till skolan efter en skön helgs vila. Finfina röda feberrosor på Majas kinder, alltså ingen skola för henne denna dag. Tillbaka till sängen efter frukost och tablett. Såå tråkigt, jämrar hon sig, jag vill till skolan(15-åring, snart 16 år!!!)! Bra betyg för den lankesiska skolan:) Har inte hört det så ofta hemma i Sverige!

Jag och Ubbe drog till advokaten för att hämta lite papper till bland annat bygget och banken. Advokaterna i Galle är samlade till ett kvarter inne i fortet där det sitter väldigt många advokater. Standarden på deras kontor är inte riktigt vad vi är vana vi hemma. Små, små kontor i ett ganska rivningsfärdigt hus, skulle man kunna säga! Men vår advokat är grym och det är ju det viktigaste! Eftersom att papprena som vi skulle hämta inte var färdiga så var vi bara TVUNGNA att ta en latte och en macka på ett nytt ställe som vi hittade. Sugar, hetter det och var riktigt, riktigt trevligt inrett, men väldigt dyrt! En kaffe för 30 kronor är nästan som svenska priser!

Efter vår tur till Galle behövde den lilla Humlan tankas. Full tank för 500 rupees, 30 kronor för cirka 5 liter. Det är i alla fall ett bra pris!

Kvällen avslutades med att äta rotty tillsammans med sköna familjen Broms. Åhh, vad gött vi har det även på en måndag...

Sugar, ett riktigt trevligt fikaställe!
Sugar, ett riktigt trevligt fikaställe!
Tankning a la Sri Lanka, alla kommer från alla håll!
Läs hela inlägget »
Plockat bort julen! Plockat bort julen!

Söndag morgon och det fick bli lite utrensning av julen, bortplockning av två jultomtar, lite julkulor, två fina filthjärtan samt två söta julslingor med små tomtenissar. Det gick fort! Så nu inväntar vi "våren":)

Efter att vi förberett för trevliga familjen Broms ankomst så drog vi ner stranden för lite avkylning, över 30 grader ute. Otroligt skönt att svalka oss i havet. Stina och Ubbe lånade bodyboards och surfade runt med dem i de enorma vågorna. Idag var det rött flagg med vågor runt 3 meter höga. Inget att skoja med, 5 personer kom alldeles för långt ut i havet och fick eskort av surfkillarna på sina surfbrädor för att ta sig in igen. Man ska inte underskatta havet här!

Vi 18-tiden ramlade den glada familjen Broms in direkt från Ella. Åhh, vad roligt! Ikväll blev det taccos a la´lankes och det blev inte alls så dumt! Så trevligt att få höra om deras äventyr de senaste dagarna! Gött med lite sällskap i Babelena house idag!

Ubbe och Stina in action!
Ubbe och Stina in action!
Välkommen tillbaka till Hikkaduwa familjen Broms:)
Läs hela inlägget »
Sorgligt...men ibland måste de dö, de stackars råttorna! Sorgligt...men ibland måste de dö, de stackars råttorna!

Lagom till frukosten och lilla rostade mackan fick vi besök av the "cleaningman"(han grovrengör badrum och fläktar en gång i månaden). Nu kan han också titulera sig the "ratman". Efter en råttjakt inne i köket fick han till slut tag på den lille rackaren och slog ihjäl den med en...träbit. Lite, lite sorgligt! Men väldigt skönt att vi nu slipper just den typen av husdjur i köket...

En vacker solig lördag är förstås gjord för bad och sol är på Sri Lanka, så det är klart att vi var "tvungna" att ta en sväng ner till stranden. Vid 18-tiden skulle arkitekten och Janaka komma förbi för att diskutera ritningarna för hotellet. Det där med tider är ju inte lankesernas starka sida, kan man säga utan att överdriva. Arkitekten dök upp 19.30, en sisådär 1,5 timmar försenad. Men han var glad ändå!
Så idag blev det kvällsmat och pizza runt 21.30 och Stina satt och skakade för att hon var så hungrig. Under tiden vi åt blev vi dessutom underhållna av sköna Kim, som är barn till ägarna av Spaghetti & co och dessutom klasskompis med Maja och Stina. En gald 16-åring med lätt till skratt. Så nu är vi mätta och nöjda och inatt sover vi utan oro för nattliga besök! För vem vill ha en råtta springandes i sängen???

Byggmöte med arkitekt och lankesisk partner, Janaka.
Pizzaintag på Spaghetti & co med goa Kim!
Pizzaintag på Spaghetti & co med goa Kim!
Läs hela inlägget »
Ett hungrigt djur som både var sugen på banan, kex och en energibar! Ett hungrigt djur som både var sugen på banan, kex och en energibar!

För andra morgonen i följd vaknade vi och såg att en stor del av en banan var uppäten. Igår tänkte vi inte så mycket på det men när det nu upprepades började vi fundera...När sedan Stina messade från skolan om att någon ätit en bit på hennes kaka , då kändes det inte alls så lustigt! Vi ringde omedelbart vår hyresvärd och han kom hit några timmar senare. Han och hans vän letade runt och försäkrade att det antingen var en ekorre eller en råtta som besökt oss under natten. Men, sa han, om det är en råtta så är den inte här i huset. Åhhh, då kändes ju allt mycket bättre:( Tyvärr blev det ingen fälla ikväll utan vi får vänta till imorgon. Så ikväll gäller det att gömma undan allting ätbart och stänga alla lådor och sova RIKTIGT hårt hela natten;) Vill inte möta en råtta på väg till toan...Usch!!!!!


Över till något positivt, idag har vi försökt att baka kokostoppar. Det gick väl sådär! Smaken var det inget fel på men den färska kokosen är inte så torr så kakorna blev aldrig hårda inuti. Trist men baka är en svår konst! Något mer som också är väldigt roligt och positivt är att vi nu är upp i 200 gillare på Facebooksidan- Jippiebyus, på bara en vecka! Och på bloggen är det mellan 300-400 läsare per dag!!!!! Känns extremt kul och spännande, så ikväll får vi nog allt skåla för det! Ett stort tack till alla er som läser och är intresserade av vad som händer vår lilla familj här på Sri Lanka! Det är sååå roligt! Hör gärna av er om ni har några önskemål om vad vi ska skriva om...ibland kan det vara lite idétorka;)

Nu ska det bakas!
Nu ska det bakas!
Så jäkla fräckt! Över 200 gillare!
Så jäkla fräckt! Över 200 gillare!
Läs hela inlägget »
Fler svenskar hittar till paradisön! Fler svenskar hittar till paradisön!

Onsdagsmorgon och tjejerna åkte som vanligt med bussen vid 06.55. Ja, som två pensionärer sitter vi kvar vid frukostbordet ute på verandan, tittar på fåglarna och skummar av Facebook. Hittade då en text om att den svenska turismen till Sri Lanka ökade med nästan 30 % under 2015. Låter ju otroligt bra och lovande inför framtiden! Tänk vad mycket bra som man hittar på detta eminenta media;)

Under eftermiddagen när vi små pensionärer väl kvicknat till åkte vi ut till den lilla tomten där huset för den hemlösa tjejen ska byggas. Minnsan hade det hänt en del sen sist. Det var fyllt med jordmassor så att det blivit en liten väg in till det tänkta huset. Den 15 januari är det sagt att bygget ska komma igång. Det blir mycket bygga för Ubbe, men då är han ju i sitt rätta element:) Så det kommer att bli perfekt! Frågan är bara vad jag ska roa mig med då?

Kvällarna här fördriver vi ofta med en bok, en dator eller lite musik. Vi pratar  också mycket mer med varandra här. Vi äter länge och pratar mycket, en favoritsysselsättning för hela familjen:) Och nu har vi också tid för det! Fantastiskt lyxigt, för den snacksaliga familjen Ternön;)

Väg på plats!
Väg på plats!
Kvällsmys en torsdagskväll.
Läs hela inlägget »
Elarbete på gång! Elarbete på gång!

Klockan 8.30 idag tystnade samtliga fläktar i Babelena house. Efter att vi kollat runt lite förstod vi att strömmen skulle vara borta hela dagen fram till 17.00. Inte alls så kul när det är mer än 30 grader utomhus! Riktigt svettigt! Så till sist när jag och Ubbe till och med svettades när vi satt och knappade på datorn så var det läge för att fly ner till stranden och den ljuvliga havsbrisen därnere!

 

Framåt kvällen när fläktarna snurrade trofast igen och den vanliga temperaturen inomhus var återställd , så hade Ubbe ett byggmöte via Facetime direkt med Henrik i Sverige. Så otroligt bra att få  feedback på byggplanerna, då vi inte är helt vana vid att bygga hotell;) Tack Henrik och Pär för kloka förslag och tankar! Otroligt bra för oss, detta bygget kommer att bli grymt! Here we come, Jippie, the villa!

Njuter i havsbrisen...
Byggmöte a la Sverige.
Läs hela inlägget »
Bankbesök i Hikkaduwa. Bankbesök i Hikkaduwa.

Uhhhh, upp klockan sex idag, inget vidare! Dessutom ganska mörkt och kyligt(bara 28 grader) efter nattens regn. Nåväl, tjejerna skulle till skolan och vardagen är här!

Efter frukost tog vi en promenad, dags för lite motion, och sedan blev det frukost nummer två på stranden efter ett dopp i havet! Dagens projekt var förutom det vanliga inhandlandet av mat och frukt, ett besök till banken för att öppna ett konto. Att öppna ett konto i Sverige går väl på en sisådär 20 minuter skulle jag tro. Men nu är vi på Sri Lanka och där kan man inte ens öppna ett konto utan ett skrivet brev från vår advokat, måste fylla i ett antal formulär och sedan förstås, det viktigaste, att ha med sig sina finfina företagsstämplar!!! Så idag efter bankbesöket kom vi hem med ett formulär som ska fyllas i av vår advokat, alltså dags för fler möten och inget konto! TÅLAMOD...

 

Kvällen avslutades på ett synnerligen trevligt sätt. Vi fick en förhandsvisning av första avsnittet av "Familjer på äventyr". Riktigt märkligt att se sig själv på film, men väldigt roligt! Verkligen också spännande att få möta de andra familjerna! Det känns som att denna säsongen också kommer att leverera, håller tummarna för det;)

Förhandsvisning av avsnitt 1 "Familjer på äventyr".
Förhandsvisning av avsnitt 1 "Familjer på äventyr".
Läs hela inlägget »
Vårt familjerum på hotellet! Vårt familjerum på hotellet!

Efter en trevlig middag, övernattning i ett kyligt Kandy samt frukost var det dags att äntra minibussen igen för hemfärd. Från 1200 meters höjd ner till kusten och Hikkaduwa är det en betydlig skillnad i grader och fuktighet. Fick faktiskt användning av en långärmad tröja denna gång. En ganska mysig upplevelse:)


Väl hemma igen bjöd Hikkaduwa på över 30-graders värme som slog emot oss. Så det fick bli ett uppiggande dopp i havet.
Ikväll dukade vi fram en riktig festmåltid! Familjen Broms hade med sig BÅDE svensk Lingongrova och ost, så det plockade vi fram och satt och mumsade på tillsammans med inhemskt te. Vilken sensation! Många smörgåsar blev det!

Efter dagens värme så kom äntligen ösregnet framåt kvällen utanför fönstret. En underbar känsla och uppfriskande inför natten! Hoppas på att temperaturen går ner någon grad nu i sovrummet så att det kanske håller sig runt 29. Imorgon, är det vardag och dags för skolan! Hopp i säng!

 

Hemma igen i Babelena house.
Mmmmm, lingongrova med svensk ost!
Läs hela inlägget »
De små elefanterna matas flera gånger om dagen med flaska tills de är 5 år! De små elefanterna matas flera gånger om dagen med flaska tills de är 5 år!

04.30 ringde klockan imorse och då var det dags för ssmtliga i Babelena house att ta plats i minivanen för att fara till Kandy, 21 mil och cirka 4,5 timmars åkande! Delmålet utmed vägen var ett besök på Pinnawala elefanthem. Ett daghem för små föräldralösa och skadade elefanter. Cirka 100 stycken tama elefanter finns där och det är de största antalet tama elefanter som finns samlade på ett ställe i hela världen.


Efter lunch besökte vi Botanical garden i Kandy, och det var ett häftigt ställe. En jättestor trädgård med de konstigaste växter och träd. Mysigt att bara strosa runt och titta. På kvällskvisten hamnade vi på hotell Forest Glen(inget bra hotell) en bit utanför Kandy där vi också träffade på familjen Lemurell, kompisar till familjen Broms. Inte helt fel att krypa ner i en säng med svala rena lakan denna söndag. Imorgon väntar hemfärd till Hikkaduwa och sedan skola på tisdag. Tills dess njuter vi av ledigheten!

Hela gänget inklusive vår chaufför!
Hela gänget inklusive vår chaufför!
Rastlösa barn och vuxna får klättra "av"sig!
Rastlösa barn och vuxna får klättra "av"sig!
Läs hela inlägget »
Lunchdags Lunchdags

Tidigt denna morgon ligger jag och laddar för att besöka söndagsmarknaden med familjen Broms och funderar över vad jag ska visa dem och då helt plötsligt slår det mig att det är...ju lördag! Alltså ingen idé att besöka någon söndagsmarknad;) Nåväl, lördagar är ju bra dagar också;) Vi äter bananer, passionsfrukt, papaya och ananas med Anna-Karins underbara musli till frukost och sedan till "efterrätt" blir det stekt ägg och rostad macka samt kaffe. Åhhh, vad gott och vad trevligt med goda vänner i huset! Inte undra på att man känner sig väldigt mätt och glad när det är dags för surf och strand.

Framåt kvällkvisten, efter duschen är det dags för hela gänget att packa så smått. Familjen Broms ska åka på en tur uppe i bergen i en vecka med avresa imorgon till Kandy klockan 05.00, och familjen Ternön ska följa med och bo en natt i Kandy och sedan åka tillbaka för då börjar tjejernas skola igen. På väg till Kandy imorgon ska vi besöka ett elefantdaghem, Pinnawala. Det ska bli väldigt intressant och höra om hur de tar hand om övergivna små elefantungar, och se dessa små sötnosar! Så ikväll blir det ytterligare en tidig kväll! Innan sänggåendet får det bli en pizza och ett glas rött. Det sover man gott på!
 

Idag var det dags för sophämtning i Hikkaduwa!
Läs hela inlägget »
Adam och Mikael välinsmorda och glada! Adam och Mikael välinsmorda och glada!

Efter en hejdundrande nyårsfest på stranden med buffé, vin, bubbel, discodans och trevligt umgänge var vi allt lite sega denna morgon!
Dessutom hade familjen Broms fått en rejäl dos av solen och fick smörja in sig ordentligt inför dagens strandäventyr.

Det blev en lugn och skön dag på stranden. Bad, och sandaktiviteter varvades med kortspel i skuggan. Framåt eftermiddagen var vi alla överens om att ta det lugnt under kvällen. Väl hemma gräddade Ubbe pannkakor i mängder till oss. Tillsammans med banan, kokos och honung/sirap blev det nyårsdagens middag. Jättegott och mysigt! Mikael lurade på verandan för att få tag på den perfekta bilden av en "fruitbat"(fruktfladdermus) som vi lockade fram med bananer. Dessvärre utan någon större framgång! Det blir till att göra nya försök en annan kväll. Tidig sänggång ikväll, för nu laddar vi för söndagens marknad! God natt!

 

Kortspel i skuggan!
Kortspel i skuggan!
Mikael spanar i "vassen".
Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarer

  • linda » Majas torsdagstankar...:  ”Hej Maja Vilken skola gick ni på i Sri Lanka, hittar ingen bra info på nätet? Hu..”

  • Lena Gunnarsson » Majas torsdagstankar...:  ”Maja du skriver så bra och medryckande kram”

  • Britt Lodenius » En hotelldirektörs vardag...:  ”Det är allt det där i en härlig blandning som måste göra att det är så roligt at..”

  • Margareta Ramnemark » En hotelldirektörs vardag...:  ”Tack för en underbar vistelse hos er ☀️ Hoppas vi ses snart ❤️”

  • Katarina Eiderbrant » Nu kör vi !:  ”Jag kommer! Ni är helt fantastiska! Lycka till!!”